Megújultak a közép-magyarorországi régió gépészmérnök képzésének tananyagai

A TÁMOP–4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0029 számú, KMR Gépészmérnöki Karok Informatikai hátterű anyagai és tartalmai kidolgozása című projekt befejezéséhez érkezett. A három felsőoktatási intézmény (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szent István Egyetem, Óbudai Egyetem) és egy könyvkiadó (Typotex Elektronikus Kiadó) részvételével megvalósított komplex megközelítésű tananyagfejlesztés 100 000 000 HUF összegű költségvetésből valósult meg az Európai Szociális Alap és hazai központi költségvetési előirányzat támogatásával. Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A projektzáró konferenciát 2012. február 17-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Goldmann György téri éttermében tartották a konzorciumi tagok.

 

A kezdeményezők azt tűzték ki célul, hogy a gépészet tudományterületeinek főbb ismeretanyagát összegyűjtve egy modern, interaktív tanulási eszközt adjanak a hallgatók kezébe. Az elhatározás két éve született, ezalatt az idő alatt mintegy 4000 oldal tananyagot gyűjtöttek össze, amely mintegy 2000 oldal, az alapszintű gépészmérnökképzés törzsanyagát felölelő, nyolc elektronikus tankönyvre és egy 2000 oldal terjedelmű gyakorló-oktató feladatokat tartalmazó példatárra tagozódik. Az ismeretanyag, melyet tartalmaznak, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, és forrás megjelölésével felhasználható lesz. A tananyag mintegy 50%-át kidolgozták angol nyelven is, amely segíteni fogja az idegennyelvű oktatást. A projekt nem zárult le a tájékoztató megtartásával,- hangsúlyozták a szervezők- hiszen a technika korszerűsödése és a tudományok fejlődése szükségszerűen később is változásokat  is fog indukálni, amikkel lépést kell tartani.

Dr. Szalay Tibor, a BME Gépészmérnöki Karának dékánhelyettese, a projekt menedzsere kiemelte, hogy a bolognai rendszer keretein belül különösen fontos, hogy az iskolák összehangolják tevékenységüket és ezáltal a tananyagoknak is legyen egy közös, magas színvonalú forrása. Ezzel az együttműködéssel közvetlenül sikerül megvalósítani egy ilyen tananyag létrejöttét.

A munkában három egyetem és egy kiadó is részt vett: az Óbudai Egyetem, a Szent István Egyetem, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Typotex Kiadó. A szerzők és közreműködők száma meghaladja a száz főt, ezért a megvalósult projekt nagyban hozzájárul a közép-magyarországi régió gépészmérnökképzésének dön
tő hányadát adó intézményekben folyó oktató és tudományos munka kölcsönös megismeréséhez és a magasabb szinten történő kiegyenlítődéshez.

Az eseményen a szerkesztők nagy része jelen volt, és ők maguk mutatták be a kész műveket. A tudományterületek közül néhány (a teljesség igénye nélkül): anyagtechnológiák, áramlástechnika, CAD, mérnöki optimalizáció, CAM rendszerek.

Az elméleti tananyagot összefoglaló tankönyvek mellett egy példatár is elérhetővé válik, mely elektronikus formátumban már most is megtalálható az interneten a www.minosegoktatas.hu/peldatar weboldalon. A példatárban különböző nehézségű feladatok jelennek meg (a begyakorlást célzóaktól egészen a diplomamunkákig). Az interaktivitást valósítják meg, animációkat és videókat is tartalmaznak, így a hallgatók könnyebben elsajátíthatják a tananyagot. A szerzők célja, hogy a példatárat folyamatosan frissítsék, mind technikai, mint ismeretek szempontjából.

A tankönyvek várhatóan 2012 márciusától lesznek elérhetőek; elérési helyüket a példatár címén teszik közzé.

A projekt az együttműködésen alapult,

hiszen a három egyetem, a kiadó és a lektorok közös munkával hozták létre az elkészült tananyagokat .A szaklektorok munkájának köszönhetően a tananyagok minősége javult. A végeredmény megmutatja, hogy az elképzeléseket sikerült összehangolni a hosszú ideig tartó munka során. Az elkészült anyagok követése pedig fontos feladat, hiszen az elektronikus formátum lehetővé teszi, hogy dinamikusan változzon az, aminek még változtatásra van szüksége és az új tudományos eredmények szervesen beépüljenek a már meglévő ismeretanyagba.

Összességében tehát a sajtótájékoztatón áttekintést kaphattunk a frissen elkészült tananyag témáiról a szerkesztők által, melyet
kiegészítettek a lektorok észrevételei. A szervezők és a kiadó pedig a közös munka tapasztalatait osztották meg a résztvevőkkel. Reméljük, hogy a tananyag sokak számára lesz a sikeres felkészülés egyik segítője!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük