Nemzetközi Gépész Konferencia Csíksomlyón

2024. április 25-től 28-ig került megszervezésre a XXXII. Nemzetközi Gépész Konferencia (régi nevén Országos Gépész Találkozó, OGÉT). Ez a tudományos esemény a szakmai előadásokon, beszélgetéseken és vitákon túl a honi és a határon túli magyarság közötti kapcsolat ápolásáról is szól. Magyarországról többek között budapesti, debreceni és miskolci hallgatók, tanárok és professzorok vettek részt az eseményen, míg Erdélyt Marosvásárhelyről és Kolozsvárról képviselték. 

A konferencia kulturális jellegét támogatta, hogy míg az egyik nap az előadásokról, addig a másik a környék megismeréséről szólt. Az OGÉT-et minden évben változó, de mindig erdélyi helyszínen rendezik meg. Idén Csíksomlyó adott otthont a konferenciának, így az Erdővidék szépségeivel és látnivalóival ismerkedhettünk meg. A körút első állomása Homoródkarácsonyfalva volt, ahol egy 13. századi unitárius templomot néztünk meg. A restaurálási munkák közepén tartó épületben a legnevezetesebb látványosság a nemrég feltárt Szent László-legenda freskója. A következő állomásokon két kúriát látogattunk meg. Egyrészt Benedek Elek, vagy ahogy itt emlegetik, Elek apó házába pillanthattunk be, másrészt pedig a nemes Kálnoky család vadászkastélyában jártunk. Ezután Sepsiszentgyörgy felé vettük az irányt, ahol György nap apropóján éppen egy városi mulatságba és az azzal járó kürtőskalácsos, zenés és táncos mulatságba ütköztünk bele. A nap végén a Csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrába látogattunk el. Ezt a programot mindenkinek ajánlom, aki nagyobb csoporttal a környéken jár. A gyárat egy frissen csapolt korsóval a kezünkben járhatjuk be, miközben megtudhatjuk, hogyan is készül az éppen fogyasztott ital. Aki viszont ellátogatna ide, nem érdemes halogatnia, ugyanis a Heineken sörmárkával az utóbbi években kialakult jogi csatározást bár eddig túlélte, sőt talán profitált is belőle a manufaktúra, nem biztos, hogy ez örökre így tud maradni. Bár a hivatalos programban nem szerepelt, sok résztvevő élt a helyszín adta lehetőségekkel, és ellátogatott a pünkösdi csíksomlyói búcsú helyszínére, illetve a híres kegytemplomba is. A környéken számos helyen jelezve volt, hogy 2019-ben Ferenc pápa is meglátogatta a várost. 

Természetesen szakmai programokban sem szenvedett hiányt, aki akár résztvevőként, akár hallgatóként ellátogatott a konferenciára. A plenáris előadások során megismerhettük a legkorszerűbb technikákat a mesterséges intelligenciától kezdve a térprotézisek kopásméréséig. A konferencia közel 70 előadása összesen 6 szekcióba volt osztva: általános gépészet, anyagtudomány és technológia, géptervezés, gyártástudomány és technológia, járműgépészet, illetve mechatronika. A teljesség igénye nélkül csak néhány izgalmasabb témát felvillantva volt szó mikrobuborékok felhasználásáról, inverz ingák vizsgálatáról, farost-erősítésű kompozitokról, állapotmegfigyelők tervezéséről és alternatív tüzelőanyaggal szennyezett kenőolajról. Akit néhány címszó felvillantásán kívül a mögöttük rejlő kutatás is érdekli, az a konferencia cikkeit elérheti az OGÉT hivatalos honlapján. 

Az OGÉT konferenciát minden egyetemi hallgatónak meleg szívvel tudom ajánlani. Mind szakmailag, mind kulturálisan színvonalas pár napot tölthetünk el, ha résztvevőként vagy hallgatóként ellátogatunk az eseményre. Aki valamelyik tanszéken kutatásban dolgozik, esetleg Tudományos Diákköri Konferencián indul, annak kifejezetten ajánlott, mert erre a legtöbb esetben anyagi támogatást is kaphat az egyetemtől.