Kármán nap 2024

A KáTé szerkesztőségétől idén is néhányan részt vettünk a 2024-es Kármán napi vetélkedőn és arra gondoltam, hogy pár sorban összefoglalom a történteket. Ha valaki esetleg nem tudná miről szól a Kárman napi vetélkedő, a GHK honlapja egész jól összefoglalja az eseményt: “A Kulturális és Szakmai hét keretein belül kerül megrendezésre a Kármán Nap. Ünnepélyes koszorúzás és megemlékezés után, a kollégium aulájában tizenegy, 8-9 fős csapat mérheti össze tudását.” 

Csütörtök délben ahogy (az eseménnyel összehangolt) dékáni szünet, a KáTé csapata a Kármán Klubban. Mindenki elfogyasztotta a vett/hozott ebédét és kezdetét vette a vetélkedő. Minden egyes csapat elfoglalta a neki előírt helyét. Mint minden valamirevaló GPK-s eseményen, itt is kaptunk egyenpólót, így, ha még el is tévedtem volna a forgatagban könnyen megtaláltam a többieket a viselt színek alapján. Mivel először vettem részt ezen az eseményen, nem igazán tudtam mit hogyan kéne csinálni, de mivel társaim mindent elmagyaráztak, gyorsan felvettem a fonalat. A vetélkedő már tulajdonképpen napokkal korábban kezdetét vette az előfeladatokkal. Pecséteket gyűjtöttünk, kézi meghajtású pumpát készítettünk szigszalagból és porszívó csőből…. Ahogy ezt egy átlagos gépész szokta. 

A vetélkedő elején minden csapat bemutatta a pumpáját/szivattyúját. Igaz, a csapatunk pumpája nem éppen a legtöbb vizet tudta áttranszportálni egyik vödörből a másikba, egészen biztos vagyok abban, hogy a miénk volt a legegzotikusabban külsejű szerkezet. Minden gépészkari tanszék egy-egy feladattal várt bennünket: volt, ahol kézi ügyességünket, máshol tudásunkat tették próbára, de egy közös minden feladatban volt: A csapatmunka A vetélkedő során a HDR tanszék perisztaltikus pumpáját működtettük, EGR tanszék erőművét tökéletesítettük és az ATT tanszéknek olyan sütit sütöttünk, amely ellenáll a legkomolyabb nyomásnak is. A Polimertechnika Tanszék a műanyagok és természetes polimerekkel kapcsolatos ismereteinket tette próbára, míg az ÉPGET-es állomáson egy optimális vízhűtő rendszer konstrukcióját alkottuk meg egy szempillantás alatt. Talán agyilag legmegterhelőbb feladatot a MOGI tanszék adta fel a társaságnak: 8-as számrendszerben mérő elkalibrált berendezést kellett tanulmányoznunk ahhoz, hogy minél pontosabban le tudjuk mérni a feladat végén nekünk adott etalonok tömegét. Szóval kreatív feladatokban nem volt hiány. Ezek a játékos feladatok azonban csak egy kis szelete mindannak a sok eseménynek és élménynek, amit számunkra nyújtott ez a vetélkedő. Talán a hab a tortán az az, hogy idén a negyedik lett a csapatunk, amely meglepően jó helyezésnek számít. A csapatok fáradalmainkért egy tálca sört és környékbeli vendéglátóhelyeknél beváltható kuponokat kaptak ajándékul. 

A Kulturális és Szakmai hét egyébként nem csak a Kármán Napból áll. Hétfőn Aranyszotyola díjátadóra került sor, kedden szakmai és ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt az odalátogatók, szerdán pedig a KTK aulájában fellépett a Vadhús nevű zenekar, akinek a frontembere nem más, mint az Áramlástan Tanszék vezetője. Fergeteges bulit csaptak. 

Ha ez a beszámoló valamilyen oknál kifolyólag nem hozta meg a kedvetek arra, hogy jövőre benevezzetek a vetélkedőre, talán ezek a tavalyi életképek majd megváltoztatják a véleményeiteket: