Krétai Kalandok

Görögország legnagyobb szigeteként Kréta számtalan kincset tartogat az odalátogatóknak.

Kréta híres az ókori történelméről. A minószi civilizáció központja volt, amely Európa egyik legkorábbi fejlett társadalma. A minósziak lenyűgöző palotáikról, például a knósszoszi palotáról, valamint jellegzetes művészetükről és kerámiáikról ismertek. A Knósszosz-palota meglátogatása lenyűgöző élmény lehet a történelem szerelmesei és az ókori civilizációk iránt érdeklődő turisták számára. A palota i. e. 2000 körül épült, Minósz királyhoz és a Minótaurosz mítoszához kötődik. A palota körbejárását érdemes egybekötni a Heraklioni Régészeti Múzeum meglátogatásával.

A Preveli Pálmaerdő a Kourtaliotiko szurdok déli végén található, egy hatalmas kanyonban. A Kourtaliotis folyó a Kedros-hegyekből ered, átfolyik a szurdokon, majd egy kis lagúnát alkot, mielőtt eléri a Líbiai-tengert. A folyó partjait pálmafák szegélyezik, gyönyörű látványt nyújtva az odalátogatóknak. A folyó torkolatánál található a Preveli strand, amely hajóval vagy egy kisebb túrával közelíthető meg.

Hania óvárosa kanyargós utcákkal, hangulatos kávézókkal és éttermekkel várja a látogatókat. A régióban gyönyörű tengerpartok és hegyvidéki tájak találhatók, Görögország egyik legszebb tengerpartja, az Elafonissi Beach is itt található. Elafonissi híres a rózsaszín homokos strandjáról. A homokot apró korall és kagylómaradványok alkotják, amelyek rózsaszín árnyalatot kölcsönöznek a partnak, különösen a napfényben.

A krétai konyhát a hagyományos mediterrán étrend jellemzi. Kréta híres remek minőségű olívaolajáról, ami szinte minden étel alapvető összetevője.  Emellett boraival is büszkélkedhet, a szigeten számos borászat található, ahol kiváló minőségű borokat készítenek a helyi szőlőből. A raki, más néven tsikoudia vagy tsipouro, egy hagyományos görög szeszital. Főként szőlőből készítik, alkoholtartalma általában 40% körül mozog. Sok család saját rakit készít házilag, amit az út mellett kis bódékban árulnak.

Kréta magával ragadó úti cél, amely a természeti szépséget, a gazdag történelmet és a pezsgő kulturális életet ötvözi, így tökéletes választás a pihenésre és felfedezésre vágyó utazók számára. Akár az ősi romok felfedezése, az érintetlen strandokon való pihenés, a hagyományos görög konyha ízlelése érdekel, Kréta minden látogatónak kínál valamit.