Ez a nap is eljött: jön a Counter-Strike 2

A Counter-Strike logója

A legtöbb olvasónk, aki már játszott valamilyen számítógépes játékkal, már valószínűleg hallott erről a névről: Counter-Strike. Ez egy csapat-csapat ellen játszott first-person shooter. Öt játékos terrorista, akiknek a feladata a bomba lerakása, és annak 30 másodpercig való megvédése, amíg az fel nem robban, míg az elhárító csapatnak a bomba hatástalanítása vagy a terroristák kiiktatása a feladata. Népszerűség szempontjából nem áll rosszul, hiszen jelenleg is a világ 13. legnépszerűbb játéka a piacon. Ami viszont igazán meglepő, hogy sikerei ellenére sokan nem tudják, hogy egy 24 éve folyamatos fejlesztés alatt álló projektről van szó.

Innen indultunk

A legelső verzió 1999. június 12-én jelent meg, ekkor még csak egy másik játék, a Half-Life mod-olt verziójaként, majd nem sokra rá 2000. november 9-én jelent meg hivatalosan a Counter-Strike a kereskedelemben. Mondhatni szinte azonnal világszintű népszerűségre tett szert.

A Half-Life mod
Counter-Strike 1.6

Ezt követte a 2004-es verzió, a Counter-Strike: Condition Zero, amely az elődjéhez képest nem futott nagy sikert, ezért ugyanebben az évben megjelent egy újabb verzió is, amely a Counter-Strike: Source névre hallgatott. Ez a verzió megpróbálta továbbfejleszteni a játék grafikáját, hangeffektjeit és javítani a pályák minőségét, javítva ezzel a játékélményen. Habár az 1.6-os verzió sokkal mélyebb nyomot hagyott az egykori játékosokban, a Source a saját idejében egy remek kiadás volt.

Counter-Strike: Condition Zero
Counter-Strike: Source

És most érkezünk el a jelenlegi verzióhoz, bár lehet hogy már nem is olyan sokáig? Ugyanis 2012-ben jelent meg a ma ismert, és jelenleg is sokak által játszott Counter-Strike: Global Offensive. Én is ezen a játékon nevelkedtem, hiszen én még csak 2014-ben ismertem meg a sorozatot. A grafikát még tovább csiszolva, megpróbáltak egy naprakészebb játékot csinálni, hiszen elődje, a Source akkora már 10 éves volt. De a CS:GO talán egyik legnagyobb újítása, amivel rengeteg profitot termelt, és rengeteg új játékost vonzott be az a skin rendszer bevezetése. Tulajdonképp bevezettek egy szerencsejáték rendszert, ami úgy működik a mai napig, hogy ~2 euró fejében egy ládát ki lehet nyitni, ami egy adott fegyverre egy festést tartalmaz, amely valós értékkel rendelkezik, hiszen egy közösségi piacon szabadon lehet értékesíteni ezeket. És hogy miért írtam, hogy már nem is olyan sokáig?

Egy skin, a több ezer közül

Itt láthatjátok az Infreno névre hallgató pályát. Jelenleg (sorrendre) így fest „church”, „banán” és az „A” site:

E blog megjelenése előtt körülbelül 5 hónappal jelentették be, hogy jön a Counter-Strike új felvonása: A Counter-Strike 2. Sokan azt hihették már, hogy sohasem lesz új rész, de újabb 10 évvel később megcáfoltak minket. Vadonatúj külsővel, számos pálya megváltozásával, új gránát mechanikával, új hangeffektekkel, jobb tickrate-el és még számos újítással számolhatunk.

A legfontosabb: a grafika

A játék egy másik videójáték-motoron fog futni, amely új lehetőségeket ad a látványvilág fokozására. Itt már valósághűbb textúrákat és fényeffekteket lehet alkalmazni, illetve különböző fizikai elemeket, mint például a reaktív füst és tűzgrafika. Emellett a víz is reagál a környezetére, tehát ha például futkározunk a vízben, az valósághűen fog fodrozódni körülöttünk. Ez az újítás viszont sokaknak gondot okozhat majd, akiknek gyengébb teljesítményű számítógépük van. Remélhetőleg a hivatalos megjelenés idejében már beállítással ezt ki lehet majd kapcsolni.

Az új Inferno pálya így fog kinézni az új verzióban:

Gránát mechanika

Az új reaktív füstgránát az egyik legnagyobb változás, ami eddig a játék 23 éve alatt szinte alig változott. Az új kiadásban, ha a füstbe lövünk az egy rövid ideig egy lyukat üt a füstön, amin keresztül megláthatjuk ellenfelünket, vagy ő minket. Tehát a füstbe való úgynevezett spray-elés innentől még effektívebbé válik. Emellett, ha kézigránátot robbantunk a füstben, az pár másodpercre megszünteti majd a füstöt. Ezekről itt láthattok néhány animációt:

Füst dinamika

Amennyiben valaki attól félne, hogy mi fog történni a régebben megszerzett fegyver skinekkel, annak sem kell félnie, hiszen az új játékba átkerülnek azok, így semmiféle veszteség nem fog érni minket, sőt a meglévő skinek még jobban fognak kinézni az új grafikus motornak köszönhetően. Jelenleg is zajlik a játék nyílt béta verziója, így ha kedvet kaptál, akár te is kipróbálhatod, hogy milyen lesz a játék új felvonása!

Források:
https://oldpcgaming.net/half-life-counter-strike-retail-review/
https://github.com/ValveSoftware/halflife/issues/2960
https://store.steampowered.com/app/80/CounterStrike_Condition_Zero/
https://nodecraft.com/games/counter-strike-source
https://dotesports.com/counter-strike/news/the-best-csgo-2-evidence-yet-just-popped-up-in-a-new-nvidia-update
https://www.strafe.com/news/read/a-guide-to-mastering-csgo-inferno-callouts/
https://www.talkesport.com/news/new-inferno-map-for-counter-strike-2-cs2-leaked-online/
https://tenor.com/view/csgo-cs2-counter-strike-counter-strike-2-cs-2-gif-11408259694082061641
https://hu.wikipedia.org/wiki/Counter-Strike

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük