Ljubljana – egyetemista szemmel 

Mi az a három fő szempont mikor egy egyetemista társaság kirándulóhelyet keres? Megközelíthetőség, ár, éjszakai élet. Na ebbe a hármasba Ljubljana pont beleillik. 

Ezen a télen a Káté szerkesztősége úgy határozott, hogy kilép a megszokott kerékvágásból és ismételten, de ismeretlen helyen rendezi meg a szerkesztőségi hétvégét. Szlovénia fővárosában közösen ezelőtt még sosem jártunk, de egyesével, egy-egy tag már megfordult itt, így a javaslatukra ez az opció lett a befutó. S hogy mennyire nyerte el a tetszésünket a város? Erről a következőkben olvashattok. 

Ljubljanica folyó

Ljubljana, a maga 284 ezer főjével, Szlovénia földrajzi, kulturális, tudományos, gazdasági, politikai és közigazgatási központja is. A város a Ljubljanica folyó két partján épült fel, mely egy idilli hangulatot kölcsönöz a helynek, valamint a sok-sok kanyargó szűk utca sem hat zsúfoltnak miatta. Történelme során különböző népek fordultak meg itt, mely az építészetében egyértelműen visszaköszön, a barokk, reneszánsz, szecessziós és neoklasszicista épületek sorakoznak a mai modern építészeti alkotások mellett, ezzel egy igen egyedi városképet kölcsönözve a helynek. A középpontjában a Ljubljanai vár magasodik a többi építmény fölé, ahonnan remek kilátás nyílik a körülötte elterülő városra.  

Ljubljanai vár

Ljubljana Budapestről viszonylag könnyen megközelíthető, durván 460 kilométerre található, mely táv autóval körülbelül 4,5 óra alatt leküzdhető. Azonban a tömegközlekedőknek sem kell csüggedni, közvetlen vonat és Flixbusz is közlekedik a két város között, nagyjából 6 óra menetidővel. Amennyiben már tisztázódott az időpont érdemes megvenni jegyeket, ugyanis a járat kihasználtságával együtt az ár is folyamatosan szökik fel. 6-7 ezer forintért már simán lehet kifogni jegyet. 

A városban sok hostel található, melyek például Bookingon keresztül könnyen lefoglalhatók. Nagyobb társaság esetén 7-8 ezer Ft/fő/éj összegből megúszható. Érdemes a központban foglalni, hogy minden gyalogtávra legyen. Amennyiben ez nem sikerül a városban van tömegközlekedés, illetve kiemelném a közösségi biciklit is, ugyanis sok dokkolóállomás van városszerte. Első használat előtt érdemes időt szánni rá, ugyanis a regisztráció folyamata hosszadalmas.  

Mi három éjszakát töltöttünk el itt, ezalatt bőven bejárható, a város főbb nevezetességeit nagyjából egy nap alatt körbe lehet sétálni. Amit minden turistakönyv javasol az a vár, az óváros és a hidacskák. A vár a város fölé magasodik, megközelíthető siklóval vagy egy 10 perces sétával a Várhegy tövéből. Felérve a kővár egy része ingyenesen megtekinthető, de a jegyet megváltva a múzeumok és a torony is megtekinthető, ahonnan belátható az egész város, ezért ezt nem hagynám ki. A vár tövéből indul a hangulatos óváros, szebbnél szebb épületekkel, kis, kanyargós utcákkal. Remek sétát lehet itt tenni a nap folyamán, az utcákat rengeteg étterem, kávézó és bár határolja. A part mentén folyamatosan váltják egymást a kiülős helyek, melyek többnyire este tízig-éjfélig nyitva tartanak. A folyót sok hidacska szeli át, a part mellett sétálva folyamatosan újabbakba botlik az ember.  

Az óváros kis utcái

Ezeken felül én felírnám még a listára az Union sörgyárat, 11,2 eurós diákbelépőt megváltva szervezett bemutatáson lehet részt venni, ami magában foglal egy VR gyárlátogatást, múzeum bemutatást és sörkóstolót. Az angolt nem magabiztosan beszélőknek sem kell tartani, az idegenvezető szépen, érthetően beszél. Több ottöltött nap esetén még múzeumokkal, galériákkal, templomokkal és parkokkal lehet színesíteni az összképet, melyek igencsak szép számmal megtalálhatók a városban. 

Ha rákeresünk Szlovénia látnivalóira Ljubljana után a második találat a Bledi-tó lesz. Ez mindössze egy órányira található a fővárostól, így mi sem hagyhattuk ki. Az odautat busszal tettük meg, csupán 2 euró körüli jegyárért, azonban érdemes időben odaérni, ugyanis az online vásárolt jegyet is ki kell nyomtatni, valamint a jegyvétellel helyjegyet nem lehet vásárolni, így nem garantált, hogy az illető felfér a buszra. A tóhoz érve egy festői kép tárul elénk, a tóval, benne a szigettel és háttérben az Alpok havas csúcsival. A tó nagyjából másfél óra alatt kényelmesen körbesétálható, így több szögből megcsodálva a tájat. A Bledi vár már távolról kiszúrható, ahogy a sziklák tetején magasodik és egy viszonylag meredek túraösvényen könnyen megközelíthető. Maga a vár csak belépőt megvásárolva tekinthető meg, melyben nem sok minden található, ugyanis a történelem során kifosztották, azonban csak a kilátásért is megéri felsétálni.  

A Bledi-tó háttérben a várral

A cikk elején említett hármasból az éjszakai élet tekintetében teljesített a leggyengébben Ljubljana. Kocsmák, bárok és szórakozóhelyek is szép számmal megtalálhatók a városban, azonban összességében elmondható, hogy elég kicsik és tele voltak. Az érkezett 32 főnkkel nem tudtak mit kezdeni, általában nem volt elég hely, de sokszor még egy 10 fős társaság is meghaladta képességüket. A teljes sztorihoz hozzá tartozik, hogy éppen egy karnevál volt náluk, így tele volt a város beöltözött jelmezes emberekkel, akik esténként ugyancsak szórakozóhelyeket kerestek. A part menti bárok legkésőbb éjfélkor bezárnak, a tovább nyitva tartó kocsmákhoz és szórakozóhelyekhez érdemes beljebb merészkedni a városba. Ezekben viszont sokszor nem fogadnak el kártyát, így érdemes kézpénzzel készülni.  

Összességében a hétvégénk a célját elérte, mi jól éreztük magunkat, amihez tökéletes hátteret adott a város. Ami számomra nagyon szimpatikus volt az az autókhoz való hozzáállásuk. A belváros nagyrészéből ki vannak tiltva, így nyugodtan lehet sétálni, az autók zaja és bűze nélkül. Három Ljubljanában eltöltött nap után nyugodt szívvel tudom javasolni, minden, hasonló célokkal utazó sorstársnak. 

Forrás: kirandulastippek.hu, blog.szallas.hu