Kármán nap

Idén ismét megrendezésre került a Kultúrhét keretein belül a Kármán nap. A vetélkedő során kreatív szakmai és gondolkodtató feladatokat kellett megoldania a 8 fős csapatoknak.

Az előfeladat egy tésztahíd elkészítése volt. A híd teljes tömege nem haladhatta meg a 2 kg-ot, 1 métert kellett áthidalnia, valamint csak száraztésztát és ragasztót lehetett használni a megépítéséhez. A zsűri a teherviselés mellett az esztétikát is figyelembe vette a pontozás során. A projektek bemutatása után kezdetét vehette a vetélkedő.

Tésztahíd

Az indulók 10 tanszék (ARA, ATT, EGR, ÉPGET, GT3, GTT, HDS, MOGI, MM, PT) és 2 cég (VIEGA, P&G) állomásain tehették próbára tudásukat. A feladatok igen sokszínűek voltak; az ARA Tanszék szekciójában például egy gyertyát kellett minél messzebbről elfújni egy cső, egy lufi és kartonpapír segítségével. Ezenkívül a csapatoknak el kellett készíteniük egy négycsuklós mechanizmus modelljét is, napelem paneleket összekötniük és különböző polimerek rugalmassági modulusát sorrendbe rakniuk. A GT3 Gépelemek 2. vizsgáiról már jól ismert fogaskerék kapcsolódást is le kellett rajzolni a délután folyamán. Miután a versenyzők az összes állomást végigjárták, egy kvíz következett. Minden tanszék 7-7 kérdést tehetett fel, amelyek között volt történelmi, szakmai és az egyetemmel kapcsolatos is. A kvíz záró feladatában anagrammákat kellett megfejteni; a megoldások különböző MOGI-s tantárgyak voltak.

GT3-as feladat megoldása

A délutánt eredményhirdetés zárta, ahol a győztesek jutalomban részesültek a VIEGA által, a P&G pedig különdíjat adott az általuk hozott feladatot legjobban teljesítő csapatnak. Szerkesztőségünk a 9. helyet szerezte meg. Ezúton is gratulálunk a nyertes csapatnak, a szervezőknek pedig köszönjük a jó hangulatú versenyt!