Jubileumi előadássorozat – Energetikai Szakkollégium

Az Energetikai Szakkollégium ebben az évben ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját. A 20 év alatt a Szakkollégium nagyon sok eseményt szervezett, sok ipari kapcsolatot épített ki és ennél is több új tagot tudhatott magáénak. Ebben a cikkben szeretnénk visszaemlékezni a Szakkollégium fontosabb eseményeire és mérföldköveire.

 
A Szakkollégium megalakulása óta megszámlálhatatlan, a nagyközönség számára is elérhető üzemlátogatást, előadást, konferenciát, nyári egyetemet szervezett, amelyeken mindig öröm volt nézni a sok-sok érdeklődő és ambiciózus hallgatótársat, illetve a már szakmában tevékenykedő, új dolgokat megismerni vágyó embereket. A különböző üzemlátogatásokon megismerhettük Magyarország legjelentősebb energetikai létesítményeit, mint például az ország egyetlen atomerőművét, a Paksi Atomerőművet, az ország legmodernebb gázerőművét, a Gönyűi Erőművet, vagy akár az ország egyik legjelentősebb alállomását, az Albertirsai 750 kV-os alállomást. Az előadások terén is meglehetősen színes palettát igyekszik a Szakkollégium felkínálni, hogy minél többen megtalálhassák a számukra érdekes témát. A legnépszerűbb előadások közé tartoznak a Prof. Dr. Aszódi Attila által tartott atomenergetikával kapcsolatos előadások vagy akár az olyan energetikai aktualitással foglalkozó előadássorozatok, mint a megújulók térnyerése vagy a napjainkban rendkívül fontos globális gázhelyzet. Ugyanakkor szakmai típusú előadásaink is nagy népszerűségnek örvendenek. A nyilvános előadássorozat már egy tantárggyá is kinőtte magát, amit alap- és mesterszakos hallgatók is felvehetnek. Továbbá, a Szakkollégium rendszeresen képviselteti magát olyan rendezvényeken is, mint például a Kutatók Éjszakája, ahol az energetika iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a tudományba. 

A Szakkollégium tagjai évről-évre részt vesznek egyéni, valamint csoportos kutatásokban, amelyek hozzásegítik a tagokat egy-egy eredményes TDK-hoz vagy belföldi, illetve külföldi konferenciákhoz. Azonban olykor-olykor nemcsak résztvevőként, hanem szervezőként is megjelennek a Szakkollégium tagjai a konferenciákon. 2007 óta kétévente megrendezésre kerül a Szakkollégium saját nemzetközi konferenciája, az International Youth Conference on Energy. Erre a világ minden területéről várjuk a hallgatókat, akik mindig színvonalas előadásokkal és kutatásokkal érkeznek. Ezen kívül az Energetikai Szakkollégium társszervezője a minden évben megrendezett KLENEN konferenciának is, amely egy remek lehetőség a Szakkollégium tagjainak a kutatási témák bemutatására. Az évek során számos tagunk külföldi konferenciákon öregbítette a Szakkollégium hírnevét, és kijutottak a tengeren túlra vagy Ázsiába egy-egy rangosabb konferenciára. 

Az évek alatt a Szakkollégium más szakkollégiumokkal, illetve szervezetekkel is elkezdett együttműködni. Ezek közül az egyik legfontosabb az AEE (Association of Energy Engineers), amelynek 2006-ban magyar diáktagozatává vált az Energetikai Szakkollégium. Ennek révén 2007-től a Szakkollégium delegáltjai a szervezet legnagyobb rendezvényén, az évente az Amerikai Egyesült Államokban megrendezésre kerülő World Energy Conference-en (WEC) képviselik az ESZK-t és egyben Magyarországot. A másik jelentősebb külföldi együttműködésünk az Institute of Electrical and Electronics Engineers-hez (IEEE) fűződik. A 2009-ben megrendezett IYCE-n bejelentett együttműködés által a Szakkollégium számos, az IEEE által megrendezett konferencián és pályázaton vehetett részt, amelyeken tagjaink szép számmal értek el kiemelkedő eredményeket. 

A neves évfordulót egy külön programsorozattal ünnepeltük meg, melynek során fontosnak tartottuk, hogy a Szakkollégium két fő értékét mutassuk be a közönségnek: a szakmaiságot és a közösséget. Két plenáris előadást és egy panelbeszélgetést hallhattunk, melyek érintették a magas energiaárakat, a villamosenergia-rendszer változását, valamint Magyarország energiastratégiáját a válság és a háború függvényében. A szakmai program után aktív, alapító és pártoló tagjainkkal, valamint meghívott előadóinkkal töltöttük az estét.