A WC-papír rövid története

Legutóbbi bevásárlásom alkalmával meglepve tapasztaltam, hogy a boltban egyáltalán nem volt WC-papír. Ez a jelenség mostanában egyáltalán nem szokatlan, ugyanis az alapélelmiszerek és fontos háztartási cikkek vírus miatti felvásárlási lázának termékrangsorában világszinten előkelő helyet foglal el a toalettpapír, valahol a kézfertőtlenítő és a löncshús között félúton.

Az üres polcokat szemlélve elmerengtem. Vajon ki és hol használt először vécépapírt? Mit használtak előtte a világ különböző területein a történelem során? Ki szabadalmaztatta? És a legfontosabb: melyik a helyes felrakási irány?

A WC-papír története viszonylag rövid. Széles körben ismert tény, hogy a papír kínai találmány. Bár ezt a kínaiak már a Kr. e. II. században ismerték, a WC-papírt a legkorábbi feljegyzések szerint csak a VI. században kezdték használni. A gyakran parfümmel illatosított papír akkoriban még csak a császár és udvara luxuscikkének minősült, a köznép vizet használt helyette.

A XIV. században már az egész ország területén elterjedt, egyes feljegyzések szerint csak Csöcsiang tartományban évi tízmillió darabot gyártottak. A világ többi területén viszont nem lett népszerű, sőt, egy XIV. századi muszlim utazó a kínaiakat koszosnak, a higiéniára nem sokat adónak nevezte, amiért csak egy papírt használnak dolguk elvégzése után, mosdás helyett.

A különböző országokban és korokban rangtól függően számos eltérő eszközt alkalmaztak. Az ókori rómaiak kedvence egy botra szúrt „ szivacs” volt, gyakran gyapjúból, melyet sós vízben tartottak. Ezt a mindenki közösen használta, és mai szemmel nézve inkább egy vécékeféhez hasonlított. A VI. századi Japánban pedig egy sima fabotot használtak. A világ többi táján a földrajzi adottságoktól és mezőgazdaságtól függött a tisztálkodási eszköz fajtája. Az eszkimók havat vagy különféle tundrai zuzmókat, a trópusi éghajlaton élő népek tengeri élőlényeket, hínárt, kagylót  vagy kókuszdióhéjat használtak, az ókori görögök pedig köveket és agyagot. Amerikában a jelentős kukoricatermesztés miatt a kukorica részei voltak közkedveltek. Az indiaiak és a muszlimok vizet használnak a mai napig, de szigorúan csak a bal kezükkel mosakodhatnak. Ezen kívül az emberek azt használták, ami éppen elérhető volt a közelben, a gyapjútól és szalmától kezdve az olyan furcsább dolgokig, mint például a fakéreg és a gyümölcshéj. A legbizarrabb feljegyzés egy francia szatirikus íróhoz, Francios Rabelais-hoz köthető, ő egy élő lúd hátának puha tollait javasolta WC-papír helyett egyik regényében.

Római WC és fabot

A papír viszonylag későn, az 1800-as évek végén terjedt el nyugaton. Itt Joseph Gayetty volt az első, ő kezdett 1857-ben WC-papírt forhalmazni, de ez nem lett túl népszerű; és 1867-ben Edward, Clarence és Thomas Scott aloe verába áztatott, puha papírja aratott áttörő sikert az Egyesült Államokban. Népszerűségükhöz hozzájárult az az újítás is, hogy a papírba belenyomták annak a cégnek a nevét, amely azt megvásárolta, például a Four Seasons Hotelét. Ezt valószínűleg azért csinálták, mert a saját családnevüket nem akarták ráírni olyasmire, amit lehúznak a WC-n. A vécépapír-gurigát Seth Wheeler szabadalmaztatta 1891-ben. Jelenleg is az Egyesült Államokban fogy a legtöbb WC-papír, egy fő évente átlagosan 141 gurigát használ el. Második helyen a németek állnak 134 gurigával.

Régi toalettpapír-reklám

Fontos vita alakult ki arról, hogy melyik a toalettpapír helyes felhelyezési iránya. Két tábor állt szemben egymással. Az egyik szerint a papírt kifelé kell felhelyezni, a másik szerint befelé, a fal irányába. Ann Landers híres újságíró azt nyilatkozta, hogy egyik cikkére sem jött annyi válasz (15000), mint arra, amelyik 1986-ban a helyes felhelyezési irányt tárgyalta.

A vitát az döntötte el, hogy előkerült az eredeti szabadalom 1891-ből, mely szerint kifelé kell néznie a gurigának.

A WC-papír szabadalom

források: https://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper_orientation, https://szabadalom.blog.hu/2015/03/19/wc-papir-szabadalom, https://web.archive.org/web/20080704053438/http://komar.cs.stthomas.edu/qm425/01s/Tollefsrud3.htm, http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/08/toilet-paper-was-first-used-by-the-chinese/, https://thefederalist.com/2019/03/02/no-average-american-doesnt-use-three-rolls-toilet-paper-per-week/, https://www.quora.com/Why-do-we-use-toilet-paper-instead-of-water-showers-especially-in-the-West, http://www.toiletpaperhistory.net/toilet-paper-history/history-of-toilet-paper/, https://hu.wikipedia.org/wiki/WC-pap%C3%ADr,
https://tracybeckerman.com/wp-content/uploads/2012/08/charmin-tissue-advertisement-1952.jpg ,
https://images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/1/toilet-paper-patent-1891-bill-cannon.jpg ,
https://hu.pinterest.com/pin/323837029436745738/


A WC-papír rövid története” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. László Pál Válasz a bejegyzésre

    Arra lettem volna kíváncsi hogy ide haza mióta forgalmaznak tekercses wc papír, de erre utaló írást nem találtam..!

Szólj hozzá