A meg nem énekelt Hős


A magyar válogatott csúfos vereséget szenvedett múlt hét kedden Walestől, már biztosan nem jut ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra.  Kongathatnánk a vészharagot, de minek? Már 30 éve kong, kár lenne erre pazarolni az egyetem miatt már így is elég stresszes és megfogyatkozott szabadidőnket. Beszéljünk hát inkább a keddi mérkőzés meg nem énekelt Hőséről.

Aki nem más, mint Nagy Zsolt. Igen, jól látja a kedves Olvasó, arany lábakkal megáldott honfitársunkról igazán nem mondhatunk mást, csak elismerő szavakat. Mivel az első számú balhátvédünk és helyettese, Kádár és Korhut nem voltak elérhetők sérülés, illetve eltiltás okán, a harmadik legjobb magyar balhátvédre esett szövetségi kapitányunk választása. Nagy Zsolt teljesítménye alapján pedig joggal tehetjük fel magunknak a kérdést: Hol játszhat vajon a 4. legjobb, és miért nem vitte el még eddig a Real Madrid?

Nagy Zsolt
(Fotó: www.transfermarkt.com)

Hazánk kiváló futballistája mesébe illő karriert tudhat maga mögött. Nagyon fiatal, 26 éves kora ellenére már megfordult olyan magyar topcsapatokban, akár a Puskás Akadémia vagy a Csákvár, előbbi csapat a nevelőegyesülete és a jelenlegi klubja. A páratlan akadémiai nevelés pedig nagyon szépen visszaköszön a technikai és taktikai felkészültségében, amikre később még majd kitérek. Egy mérkőzésen bemutatkozott a Videotonban is, 90 percen keresztül boldogította a nézőket egy 2014-es, Szigetszentmiklós elleni kupamérkőzésen. A manapság már Mol Vidi néven futó klub egészen a döntőig menetelt a Magyar Kupában abban a szezonban, és talán ki se kell mondanom, kinek kellett volna pályára lépnie a döntőben ahhoz, hogy akkor a csapat győztesen vonuljon le az utolsó sípszót követően. Nagy Zsolt jelenléte kétséget kizáróan mérkőzéseket eldöntő tényező, ezt pedig az előző héten mindenki saját szemeivel is láthatta.

Nagy legfeltűnőbb erőssége a játékstílusában rejlik. Végtelen egyszerűsége és sallangmentessége párját ritkítja. Amint megkapja a labdát, újra és újra fáradhatatlanul rúgja azt előre hol magasan, hol laposan oda, ahol szerinte a csapattársai vannak. Tartózkodik a szélsőségektől, elegánsan visszafogott sebessége igazán látványos, főleg ha olyan otrombán gyors játékosokkal versenyez, mint Gareth Bale. A defenzív helyezkedése teljesen modern és egyedi, mindig megpróbál közel maradni ahhoz a pozícióhoz, ahol tíz másodperccel előtte a ráosztott ember futott.

Gareth Bale (balra) és Nagy Zsolt
(Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)

Az ilyen fiatal tehetségek pedig bármelyikünk számára tanulságul szolgálhatnak. Ha a magyar akadémiai rendszer továbbra is hasonló ütemben termeli a reménységeket, a válogatott mérkőzések csupán formalitások lesznek. Legyen az ellenfél San Marino vagy akár Franciaország, az ellenfélnek ki se kell majd állnia. Az eredmény előre borítékolható lesz.

A következő válogatott meccsre tavasszal kerül majd sor, addig lesz még lehetősége Marco Rossi szövetségi kapitánynak felkészítenie a csapatot. Addig pedig még bármi megtörténhet… Bár a legvalószínűbb forgatókönyv mégiscsak az, hogy télen elviszi Nagy Zsoltot a kiváló igazolásairól elhíresült AC Milan.

(Forrás: www.transfermarkt.com, Borítókép: www.uefa.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük