Vitaest

„Az additív technológiák jelentősen átalakítják a jövőben az ipari termelés összetételét, melynek hatására……” – ömlik minden additív gyártással kapcsolatos cikkből.

Elgondolkoztál már azon, hogy miért mindig jövő időben beszélnek a területről? Mi a helyzet jelenleg a szegmensben? A polimer 3D nyomtatók már sok helyen elérhetők, akár néhány tízezer forint áron is. A KTK szobáiban is fellelhető néhány példány, amit hobbicélokra használnak fel. A polimerek mellett számos más alapanyag használható fel a technológiában: példának okáért létezik fémeket, kerámiákat is nyomtatni képes gép, de folynak a kísérletek additívan készített épületek létrehozására is – „betonnyomtatás” technológiával. 

Május 2-án hét, fémalapú additív gyártással foglalkozó mérnök látogat el a VPK nagytermébe, hogy megosszák az eddig megszerzett tapasztalatokat a hallgatósággal. 

Falk György a Varinex Kft. képviseletében a jelenlegi piaci helyzetet mutatja be. Jelenleg a vállalat stratégiai igazgatója, immáron több mint tíz éve foglalkozik hazánkban additív gyártórendszerek értékesítésével. 

Halász Gábor a Messer Hungarogáz Kft. hegesztő szakmérnöke, aki szintén évek óta foglalkozik az additív gyártás technológiájával. Számos hazai és külföldi kiállításon vett már részt, és nagy tapasztalattal rendelkezik a termékek gyárthatóságának területén.

A FreeDee Solutions-től Szabó Péter látogat el hozzánk. A vállalat nevéhez kötődik a 3DTech az Iskolákban program, melynek célja az additív technológiák megismertetése a fiatal generációval. Fejlett képzőközponttal is rendelkeznek, mely az ágazat működéséhez szükséges mérnökök képzésével foglalkozik. 

A fémalapú additív gyártás jelentős felhasználási területe a modern gyógyászati segédeszközök gyártása. E szegmenst a Dent-Art-Technik Kft. három munkatársa mutatja be számotokra esettanulmányokon keresztül.

A gyártás során felhasználható anyagokról Pammer Dávid tart beszámolót, aki a PaB Kft. munkatársa, valamint az Anyagtudomány és Technológia Tanszék tanársegédje.

Ha nem szeretnéd kihagyni a technológia átfogó megismerésének ezen remek lehetőségét, látogass el a VPK nagytermébe május 2-án 18:00-kor! További információk elérhetőek a Facebook eseménynél, illetve kérdés esetén írjatok bátran az info@glsz.bme.hucímre. 

Végezetül néhány cikk és termék, amely kapcsolódik a programunkhoz:

A GE minden lehetőségét kiaknázza az additív technológiának.Eddig összesen 1,5 billió dollárárért vásárolta be magát az ezzel foglalkozó cégekbe.

A Forma 1 is kacsintgat az additív eljárások felé.

Amszterdamban már hidat is nyomtatnak gyalogos forgalom részére.

Szólj hozzá