OTDK 2019 – XXXIV. Országos Tudományos Diákkori Konferencia

Egyetemünk a tavaszi szünet alatt sem pihent, termeit a mintegy 5000 hazai és határon túli magyar fiatal kutató töltötte meg. A BME a 2019-es OTDK Műszaki tudományi és Kémiai és Vegyipari szekciójának adott otthont március 21-23. Az itt töltött három nap alatt a rengeteg felhalmozott élmény mellett a résztvevők bepillantást nyerhettek a hazai mérnökképzés fellegvárába, annak belső szellemiségébe.

A résztvevő diákok és konzulenseik közös vacsorája a K épület aulájában

A nálunk helyet kapott két szekcióban összesen 198 helyezést osztottak ki, melynek mintegy 57%-át, azaz 113-at egyetemünk pályázói nyertek meg. Különdíjak is kerültek kiosztásra szép számmal, a 79 különdíj több mint a fele maradhatott falainkon belül, 41-et kapott BME-s hallgató.


Az OTDK ideje alatt a résztvevők szórakoztatásáról kulturális programok, szakmai előadások gondoskodtak, továbbá aki kikapcsolódásként sportolni szeretett volna, annak lehetősége volt ingyenesen használni a BME Sportközpontot a rendezvény ideje alatt. A diákok teljes ellátásban részesültek, éjszakára pedig közeli hotelekben kaptak szállást.

Az OTDK-n résztvevők mellett az eseményen a Műszaki Egyetem vendégül láthatott 220 középiskolás diákot, akik megfigyelőként voltak jelen az eseményen. Az esemény ideje alatt a szakmai sikerek megtekintése által remélhetőleg magukba szívták az itteni légkört, és néhány év múlva köreikből többen a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal kutatói közé fognak tartozni, és kedvet kapnak TDK-n részvételhez, hiszen a TDK megalapozottan tekinthető a kutatói életút előszobájaként. A rendezvény pénteki napján nekik külön programokkal készültek a szervezők. Józsa János rektor úr köszöntője után a két szekció diákjai Härtlein Károly mesteroktató előadását tekinthették meg a fizikai érdekességekről. Ezután a Műszaki Tudományi Szekciósok Stépán Gábor előadását míg a Kémia és Vegyipari Szekciósok Szieberth Dénes előadását hallgathatták meg. Az ebédet követően egy egyetemi túrára invitálták őket, majd meghallgathattak több érdekes prezentációt is. A nap végén az OTDT elnöke, Szendrő Péter búcsúztatta el a középiskolásokat, akiket beszédében a mihamarabbi visszatérésre bátorított

Az OTDK zárónapján, szombaton Roska Tamás tudományos előadását tekinthették meg a résztvevők a K épület dísztermében. Ezzel a hagyományteremtő előadással Roska Tamás Széchenyi- és Bolyai díjas akadémikus, professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja emlékét őrizzük, aki a hazai bionika oktatás megteremtője. Saját szakmai területén túlnyúló eredményei példaértékek lehetnek sokak számára.

Hallgatóink és konzulenseik elért sikereihez gratulálunk, reméljük, hogy a két év múlva rendezendő OTDK-n is sikerül egyetemünk kutatóinak hasonlóan szép eredményeket elérniük.

forrás: bme.hu, otdk34muszaki.bme.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük