Feszti(vál) Körkép 2018 – Művészetek Völgye

A legsokszínűbb fesztivál? A Feszti(vál) Körkép blogsorozatunk következő állomásaként Oszkó-Jakab Natáliát kérdeztük, aki a Művészetek Völgye Fesztivál általános igazgatója. A közvetlen, jó kedélyű beszélgetésünkhöz egy csendes cukrászda hátsó kertjében ültünk le, ami tovább erősítette a bensőséges hangulatot. Natáliával folytatott interjúnk segít megízlelni a fesztivál hangulatát, megtudhatjuk, mi vonzza ide a fiatalokat, és személyes történeteket is olvashattok.

 

Káté: Kérlek mutatkozz be az olvasóknak pár mondatban!

O-J. N.: Oszkó-Jakab Natália vagyok, a Művészetek Völgye Fesztivál általános igazgatója. Annak idején a Közgázra jártam, ahol nemzetközi tanulmányok szakon végeztem. A Művészetek Völgyén 2011 óta dolgozom, és 2013 óta vezetem a csapatot. A fesztivált a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. szervezi, aminek általános igazgatójaként dolgozom.

Káté: Mit tudnál elmesélni a fesztivál történelméről?

O-J. N.: 1989-ben volt az első – akkor még – Kapolcsi Művészeti Napok, aminek programjában kocsmaszínház, Csokonai Kárnyóné darabja, illetve komolyzene szerepeltek. A dolog a ’90-es évekre nőtte ki magát Művészetek Völgye fesztivállá. Az évtized vége felé pedig már rock-, illetve több könnyűzenei színpada is volt, többszázezres látogatottsággal, és 6 falu bevonásával. Utána a 2000-es években, 2008-ban már nagyon kevés állami támogatást kapott a fesztivál, úgyhogy csak Bűvészetek Völgye néven rendezték meg, hiszen valóban bűvészkedni kellett a pénzzel. 2009-ben pedig el is maradt a fesztivál. 2010-től újraéledt a történet, és ekkor kezdődött a jelenlegi udvaros rendszer. Mi fiatalok is sokan ekkor csatlakoztunk a brigádba, segítettünk az idősebb generációnak a szervezésben. 2013-ban ez hozzánk is került és ekkor kezdtük el a saját koncepciónk szerint formálni. Sajnos időközben kicsit kikoptak a fiatalok a fesztiválról, a feladatunk az is volt, hogy ezt orvosoljuk.

Káté: Milyen változásokat tudnál felsorolni régi és jelenlegi Völgy között?

O-J. N.: Kicsit más volt akkoriban a fesztivál szerkezete, hiszen egy-egy színpadon egyszerre egy dolog történt. Így ahhoz, hogy programot láss, folyamatosan mozgásban kellett lenni. Ez azt jelentette, hogy településről településre kellett stoppolni, vagy csigabuszozni. Az elején volt olyan, hogy a komplett Hegyalja Fesztivál leköltözött a sok könnyűzenei tartalomnak köszönhetően. Amikor a 2008-as erős visszaesés történt, akkor már kezdett csökkenni az ilyen jellegű tartalmak egyvelege, és inkább megint az egyházi zene, illetve nagyon kevés színház került előtérbe. 2011-ben, amikor elkezdtem dolgozni, inkább idősebbek, 40-es, 50-es, 60-as korosztály jött velem szemben az utcán. A fiatalok pedig maximum a szüleikhez becsatlakozva voltak jelen. Ezért aztán elkezdtük visszahozni a könnyűzenei vonalat amellett, hogy megtartottuk a tradicionáliselemeket is. Például az Éltető völgy udvart, ami a helyi termelőket mutatja be, illetve megtartottuk, sőt azóta meg is erősítettünk négy színházi helyszínt is.

Káté: Miért érdemes kilátogatni a Művészetek Völgyére?

O-J. N.: Gyakorlatilag a fesztivál jellegének köszönhetően mindenki betéved olyan helyekre is, belekóstol olyan műfajokba, amelyeket nem keresne fel külön. Példaként mondok egy személyes élményt: az egyik barátnőm magától a Fonó budai, fantasztikus táncházait, vagy más táncházakat nem látogattott volna meg. Semmilyen averziója nincs, egyszerűen csak nem mozgott olyan körökben. Egy könnyűzenei koncertet nézett ki magának, viszont itt bekeveredett a Jazz Udvarba, betévedt a komolyzenei helyszínekre, majd a folk udvarban, amit a Hagyományok Háza szervez, betanult egy néptáncot. Ez annyira megtetszett neki, hogy a könnyűzenei koncert után visszament a folk udvarba, és hajnalban ott szedtem össze, ahol – már egyébként nagyon vidám állapotban – professzionális szintre emelte az adott néptáncot. Az a barátnőm, akinek tényleg semmi kapcsolódása nem volt a tánchoz, annyira élvezte a dolgot, hogy utána ezt mondta nekem:

„Nem is értem, hogy erre magamtól miért nem jöttem rá!”

Káté: Mi az, ami ide vonzza a fiatalokat?

O-J. N.: A Művészetek Völgye szellősebb, csendesebb kialakításával, más fesztiválokhoz képest sokkal alkalmasabb fiatal családosok számára, nem is beszélve a rengeteg gyerekeknek szánt programról. Emellett a tizenéves korosztály körében is kezd egyre népszerűbbé válni a több könnyűzenei koncert miatt. Sok embernek talán nyomasztó lehet az óriási zenei fesztiválok hömpölygő tömege, és esetleg nyitottabbak több művészeti ágra is. A fiataloknak ez a fajta „chill” hangulat szintén vonzó lehet. Itt senki nem siet sehova, sőt, akik több napot töltenek el, kezdenek közösségként viselkedni.

Káté: Mit tudnál elmondani általánosságban a hangulatról?

O-J. N.: A Művészetek Völgyének az a szándéka, hogy megpróbálja bemutatni a művészeti sokszínűséget, ami ugyan elszigetelt helyeken és formában, de Budapesten is fellelhető. Érdekes a fesztivál kettőssége. A könnyűzenei nagyszínpad 4500 fős létszámkeretén kívül a többi helyszínünk nagyon kicsi, és sokkal intimebb környezetben játszódik. Ezáltal az ideérkezők belekóstolhatnak a nyüzsibe is amellett, hogy egy gyönyörű, zöld, csöndesebb környezetben kapcsolódhatnak ki. Itt eleve a zajszint, rezgésszint is alacsonyabban van, mint egy nagyobb fesztiválon. Szétszórtabban helyezkednek el a helyszínek, így többet kell sétálni egyik helyről a másikra. Ezáltal lehet jókat stoppolni vagy csigabuszozni a falvak közt. Sokan kiemelik azt is, hogy mennyire szeretik, hogy zömében magyarok látogatják a fesztivált, sok az ismerős, otthonos hangulat van.

Káté: Milyen visszajelzések vannak az előző fesztiválról?

O-J. N.: Rengeteg pozitív, szuperlatívuszokban beszélő visszajelzés érkezett mind a sajtó, mind a látogatók részéről. Ez először rendkívül jól esett nekünk, és elégedettségérzést adott, viszont röviddel ezután bennünk volt a félsz. Egy ilyen jól sikerült fesztivál után nagy volt rajtunk a teher, nehogy jöjjenek a „bezzeg tavaly” jellegű kommentek. Mi természetesen a maximálisat beletettük, és megpróbáltunk túltenni a tavalyi éven. Aztán majd a látogatók fogják eldönteni, hogy ez sikerült-e. Egyelőre a látogatói visszacsatolás úgy néz ki, hogy elővételes jegyvásárlás tekintetében a tavalyinak a másfélszeresénél járunk. Úgy gondoljuk, hogy ez a szám jó irányba mutat.

Káté: Milyen a hangulat a szervezői brigádban?

O-J. N.: Nagyon szeretem a kollégáimat, akikkel együtt dolgozunk a Völgyön. Ez egy óriási csapatmunka. Ugyan most én ülök itt egyedül a szervezők közül, mert különben 120-an kéne, csak úgy elég alacsony hatékonyságú interjú lenne ez. Majdnem minden nap vannak stábüléseink, amelyek nagyon jó hangulatban telnek. Ezáltal van egy „flow” érzés az egészben. Mindenki elmeséli, hogy mi volt a helyszínén, és mi várható ott. Az utóbbi egy-két évben kialakult köztünk egy olyan közösségi érzés, ami számomra áthatja az egész Művészetek Völgye Fesztivált. Magunk is nagyon jól érezzük ott magunkat!

Káté: Van-e kedvenc udvarod vagy programod?

O-J. N.: A Harcsa Veronika Udvar különösen közel áll a szívemhez, mivel négy évvel ezelőtt a látogatók érkezése előtti napon itt tartottuk meg házassági lakodalmunkat. Gyönyörű dekorációkkal, ebben a gyönyörű udvarban, zenével kiegészülve… Úgyhogy azóta is, amikor belépek ide, mindig eszembe jut az az este.

Káté: Mit üzennél az érdeklődőknek?

O-J. N.: Azt tudom javasolni, hogy az applikációnkban és a honlapunkon érdemes előre megnézni, bejelölgetni a programokat, amik érdekelnek. Célszerű rendesen rákészülni, de nem rástresszelni, hisz rossz úgy se történhet veled, csak nem biztos, hogy arra a koncertre fogsz elbattyogni, amit terveztél. Különben most indult a programajánló oldalunk is, ahol a megadott kívánalmak, preferenciák megadása után a rendszer egy komplett programajánlót ad a felhasználónak. A másik pedig, hogy a péntek, szombati napok iránt érdeklődőknek érdemes lehet előre megvenni jegyüket, hiszen a jelenlegi állás szerint itt lehet, hogy teltház lesz. Július 13-án, illetve 19-én vannak árugrásaink, ahol komoly ezreket lehet megspórolni. Sokan szeretik az ötnapos rugalmas bérletünket is, amivel 5 általad választott napra tudsz jönni. Akik pedig esetleg kocsival érkeznek, érdemes Vigántpetenden letenni az ingyenes parkolóban. Idei újításnak köszönhetően a buszokat már egy mobil applikáció segítségével is lehet majd nyomon követni.

Egyébként pedig elengedni, lelazulni és a nyitottság! (mosolyog)

Káté: Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük