Feszti(vál) Körkép 2018- Campus Fesztivál

Mára egyértelműen a keleti országrész egyik legrangosabb nyári zenei fesztiváljának nevezhető a debreceni Campus Fesztivál. Mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly megkapta a legmagasabb minősítést az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezettől.  A növekvő hírnévnek hála a látogatottsági adatok is szépen növekednek, tavaly kicsivel több, mint 100 ezer embert vonzott a rendezvény.

Első körben azt gondolhatnánk, hogy csak a környékbeli lakosok érdeklődését csigázza fel az esemény. A szervezők azonban rendkívül jó érzékkel tették vonzóvá a távolabbról érkezők számára is. Évek óta megrendezésre kerül a Campus Olimpia nevezetű kísérőrendezvény. Itt egyetemi hallgatók jelentkezését várják kispályás foci, röplabda, kosárlabda és tollaslabda csapatokban. A torna végén a dobogós csapatok értékes nyereményeket kapnak. A veszteseknek sem kell csüggedniük, ugyanis a nem helyi lakosoknak a 2500 Ft-os nevezési díjon felül ingyen jár a fesztiválbérlet.

A másik kedvezmény a messziről érkezőknek a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közreműködésével jött létre. A fesztiválra utazók ugyanis 50%-os kedvezményt kapnak a teljes árú, a lakóhelyükről Debrecenig megváltott vonatjegyükre. A további információkat a fesztivál hivatalos honlapján olvashatják az érdeklődők.

A fesztiválra jutás, a szállás kérdését és szórakozási lehetőségeket egy korábbi cikkünkben már összeszedtük. Ezek a tippek olyan örök igazságokat fogalmaznak meg, amelyeket érdemes elolvasni minden kezdő fesztiválozónak.

A ’Hogyan juss el?’ kérdésre a legegyszerűbb válasz az, hogy ha vonattal érkezel, a Nagyállomástól közvetlenül induló, és a fesztivál kapujánál lerakó 1-es számú villamost válaszd, de korábban például a fesztivál biztosított ingyenesen igénybe vehető villamosjáratokat, így reménykedhetünk abban, hogy jó hangulatban, és ingyenesen juthatunk el a célhoz. De érdemes egyébként gyalog is elindulni a fesztiválra, igaz hogy a séta körülbelül fél órát vesz igénybe, azonban a villamos vonalát követve szinte lehetetlen eltévedni, arról nem is beszélve, hogy a „gyalogtúra” a Kossuth téren vezet keresztül, ahol megcsodálhatjátok a város legfőbb nevezetességét, a Nagytemplomot.

Hol aludj? A fesztiválon. A válasz inkább egyszerű, mint frappáns, hiszen a fesztivál biztosít kempinghelyet minden karszalaggal rendelkezőnek, a sátorhelyek pedig fás övezetben találhatók, így nem lesz gond azzal sem, hogy a tűző nap nem hagy pihenni. Emellett tartozik a kempinghez tusoló is, így nem kell koszosan koncertre/haza indulni.

Mit csinálj napközben? Erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ahány fesztiválarc, annyi szokás, annyi különböző napi elfoglaltság a nappali kikapcsolódásra. De néhány tipp azért annak, aki teljes tanácstalanságban szenved: a fesztivál területén napközben rengeteg érdekes program várja a kilátogatókat, néhány ízelítő az elmúlt évek programjait felidézve: divatbemutató, érdekes fizikai bemutató, falmászás, fekvőtámasz-verseny. Másfelől pedig meg lehet csodálni Debrecen szépségeit, rögtön a stadion mellett található például a frissen újjáépített Békás-tó, amely ideális hely a kikapcsolódásra/romantikázásra. Vagy éppen be lehet térni a környék bármelyik vendéglátó-ipari egységébe (ismertebb nevén: kocsma), a villamosvonalon a Nagyállomás felé elindulva található belőlük jó néhány – érdemes kipróbálni őket, ha megszomjazunk a nagy nyári melegben.

Az idei fellépők között is akadnak nemzetközi sztárok. A legnagyobb név az Egyesült Államokból érkező Akon. Ki ne ismerné őt, mikor olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Smack that, a Right now vagy a Sorry blame it on me. Manapság főleg a jótékony tevékenységéről olvashatunk a hírekben.

Egyetemi körökben töretlen népszerűségnek örvend a Scooter, aki szintén a fellépők táborát erősíti. Fennállásának 25. évét ünnepli idén a német együttes. Az igazi rajongók már találkozhattak velük idén nyáron a teltházas Budapest Park koncerten. Azonban akik lemaradtak, mindenképp pótolják hiányosságukat!

A gépész hallgatóknak ismerős lehet a drum & bass vonalat képviselő Sigma is, mivel Egyetemi Napokon találkozhattunk már velük. Idén Debrecenben is bizonyíthatják, hogy nem egyslágeres előadók, hanem ütős koncertet tudnak adni.

A külföldi sztárokon kívül természetesen a hazai zenei felhozatal elitje is képviselteti magát. Kiemelt jubileumi műsorral készül a Tankcsapda, Lovasi András és Ákos is. Ezen kívül látható lesz a fesztiválokon megszokott Punnany Massif, Majka & Curtis, Brains, Halott Pénz, Paddy and the Rats és még sokan mások. További információkért látogassatok el a www.campusfesztival.hu oldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük