Interjú Szabó Donáttal

A mixei nemritkán szűrődnek ki a Kollégium folyosóira, az egyetemisták egyszerűen imádják, de mennyit is tudunk róla és erről a témáról? Interjúmban kaphattok egy közelebbi rálátást a 18 éves orosházi DJ-re, aki már fellépni is rendszeresen jár, illetve olvashattok egy kicsit erről az egészen egyedülálló műfajról is.

Káté: Kérlek mutatkozz be az olvasóknak!

Szabó Donát: Szabó Donát vagyok, vagy ahogy talán többen ismerhettek: DJ Tőtöttcigi. Pont sörözés közben találtam ki a nevet is. Az volt a második dolog, amire épp akkor ránéztem. A haverom velem szemben ült és töltötte a cigit, előttem meg csak egy sörösdoboz volt. Azért DJ Sörösdoboz mégsem akartam lenni, így lettem DJ Tőtöttcigi. Nem szeretnék egoistának tűnni, de én lennék, aki az interneten hódít a mixeivel, amire olykor esténként megborultok. Itt rögtön szeretném is Nektek megköszönni, hogy hallgatjátok a számaim. Különben jelenleg 18 éves vagyok, most fogok érettségizni, szóval jelenleg is arra kéne tanulnom.

Káté: Hogyan írnád le ezt a zenei műfajt, amiben Te is tevékenykedsz?

Sz. D.: Először alpári DJ-knek, alpári mixeknek hívtuk ezt a fogalomkört. Majd elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ez azért csak nem olyan, mint anno például az „Zambo Jimmy [alpári remix]”, így elkezdtük inkább Trash műfajnak nevezni. Most mi a YouTube-nak a trash-jeit, szemeteit vágjuk össze, amik felkapottak és emellett kellően hülyeségek. Például most a „Zsatar, Dabas”, ami ilyen.

Káté: Mi volt az első találkozásod ezzel a műfajjal?

Sz. D.: 2016 nyarában történt, amikor hallgattuk ezeket: Piros Opel Vectrás veretős mix, Sajókápolna veretős miksz, meg egyebek. Ezeket hallva gondoltuk, hogy ezt azért mi is meg tudjuk csinálni, plusz úgy sincs sok belőle, így hátha mi is ki tudunk hozni valamit. Ezek után megcsináltam az első mixet 2016 októberében.

Káté: Hogy indult a karriered?

Sz. D.: Eleinte két hetente csináltam egy-egy mixet. Az első mix körülbelül 10 ezer megtekintést ért el, ami akkoriban számomra nagyon nagy szám volt, mivel sosem értem el még akkora megtekintést azelőtt semmivel. Majd a megtekintések egyre csökkentek ezután, és kitaláltam, hogy én nem akarok ezzel foglalkozni. Aztán egyik este bulizgattunk és ott találtuk ki – néhány sör után – hogy legyen az utolsó mixem címe: Fekete-tenger kifehérítős mix (2,3 millió megtekintés). Erről tudni kell, hogy körülbelül 5 perces munka volt az egész. Találtam egy videót, letöltöttem, összedobtam a meglévő zenéket a gépemről, kiraktam netre mondván, hogy ez az utolsó. Ezután láttam, hogy egy nap alatt 10 000, és egyre ment felfelé 100 ezerig is.

Káté: Mi történt ezek után?

Sz. D.: A következő nagyobb fordulópont az East Fest volt. 2017 májusában volt egy szavazás, amibe bekerültem, de nem vettem komolyan, hogy itt bármi esélyem lehetne, így már az eredmény kihirdetése előtt, éjfél előtt elmentem aludni. Reggelre jött a rengeteg üzenet, hogy első vagyok. Ez egy hihetetlen dolog volt számomra, és maga az East Fest is egy életélmény volt. A legnagyobb élményem most majd az lesz, hogy júniusban kimegyek Bulgáriába egy No Signalos buli keretein belül. Ez egy magyar szervezésű dolog, de természetesen lesznek külföldiek is. Ez számomra egy óriási dolog és egy mérföldkő lehet, hogy kint Bulgáriában a Fekete-tenger partján zenélhetek nemzetközi közönségnek.

Káté: Milyen visszajelzéseket kaptál?

Sz. D.: Voltak mélypontok. Az elején nem nagyon voltak negatív visszajelzések, negativitások, kivéve egy-kettőt. Ugyanakkor ez a pár akkoriban nagyon rosszul esett, magam alatt voltam nagyon sokáig. Majd rájöttem, hogy ezekkel nem nagyon kellene foglalkozni. Ezek után jött az East Fest, amikor is sorra kaptam a DJ-ktől is, meg mindenkitől ezt a negatív visszajelzést. Ezek leginkább értelmes indokok nélkül történtek, mindenféle magyarázat nélkül. Elkezdtem gondolkodni, hogy ez tulajdonképp érthető is, valamilyen szinten pedig irigységnek is betudható. Vegyünk egy példát: van egy DJ, aki 8 éve fel akart törni, de nem nagyon sikerül, majd jövünk mi ilyen hülyeséggel, amivel pár hónap alatt berobbanunk.

Káté: Kik a célközönséged?

Sz. D.: Elsősorban egyetemisták a fő célpontok. Bátyám is egyetemista, és amikor vele voltam egyetemi bulikban, azt vettem észre, hogy sokkal jobban el tudtam beszélgetni abban a közegben, mint a saját korosztályommal. Nagyon átálltam arra, hogy mivel láttam, hogy az egyetemisták rohadt jófejek, így a célközönség is 18-tól 24-ig terjed. Sajnos egyébként a statisztikákból látszik, hogy az utóbbi időben nagyon megugrott a 12 évesek megtekintése, amire egyáltalán nem vagyok büszke, csak nem nagyon tudok vele mit csinálni.

Káté: Honnan szoktak jönni az ötletek, honnan szoktál meríteni?

Sz. D.: Például a tengereknél rájöttem, hogy ezt fel lehet kapni, mert mindenki szerette. Volt ugye a Fekete-tenger kifehérítős, Csendes-óceán felhangosítós, Holt-tenger feltámasztós mix.

Ezek után térképen keresgéltem még tengereket, amikor megtaláltam Észak-Amerikában a Labrador-tengert. Gondoltam, sétáltassuk meg.

Káté: Melyik mixedet tartod a legsikeresebbnek?

Sz. D.: A legsikeresebbnek a Csendes-óceános mixet tartanam, ugyanis igaz, hogy a Fekete-tengeresnél 300 ezerrel kevesebbet, 2 milliós megtekintést ért el, viszont jóval rövidebb idő alatt. Amit pedig a legjobbnak vélek, az pedig a Holt-tengeres mix.

Káté: Mik a terveid az elkövetkező évekre?

Sz. D.: Komolyabban szeretnék foglalkozni a zenével, hogy ne csak mixeket töltsek fel, hanem zenéket is írjak. A bulik terén pedig szeretnék jobban odafigyelni, mivel most lesznek majd lassan a fesztiválok. Ki akarom facsarni ezt a Tőtöttcigit, amíg megy. Tudom,hogy ennek természetesen nincsen örökélete, és azt szeretném, hogy amikor majd befuccsol, tudjak komolyabb több lábon állni, legyen következő lehetőség.

Káté: Mit üzennél az olvasóknak?

Sz. D.: Nektek köszönhetek mindent. Így tovább és ha tetszik, amit csinálok, akkor élvezzétek. Én pedig továbbra is igyekszem élvezhető anyagokat készíteni nektek.

Káté: Köszönjük szépen!

Megjegyzés: Az interjú 2018 áprilisában készült. Azóta Donát CIGGI-re változtatta a „művésznevét” és ezen a néven elérhetők a korábban készült mixei is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük