60 éves a MOGI

A BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke ezzel a névvel ugyan csak 2007 óta létezik, de alapítása 1957-ig visszakövethető, és igen színes múltat tudhat magáénak.

A MOGI előtörténete egészen a Műszer- és Finommechanika Tanszék megalapításáig nyúlik vissza, itt kapott ugyanis kinevezést Bárány Nándor professzor, aki három évvel később megalapította a Gépészkaron a Finommechanika-Optika tanszéket. Kollégái részben a volt tanszékének, részben az akkor megszűnt Hadmérnöki Kar Katonai Műszerek Tanszékének munkatársaiból álltak. Az új tanszék informatikai kötődése a ’70-es évekből származtatható, ekkor lett létrehozva a Számítástechnikai Csoport, valamint ebben az évben hozott haza Petrik Olivér professzor amerikai útjáról egy új tudományterületet – a rendszertechnikát.

1978-ban létrejött a HŐRI, a Hő- és Rendszertechnikai Intézet a Hőenergetika, a Hőerőművek és a Villamosmérnöki Kar Géptan tanszékének összevonásával. 1986-ban az Alkalmazott Biofizikai Laboratórium is beolvadt a Finommechanika-Optika tanszékbe. Ezzel létrejött a Finommechanikai, Optikai Intézet, amely a rendszerváltáskor ismét visszakapta nevét, és Finommechanika-Optika Tanszék lett. Ezután már nem kellett sokat várni, hogy a tanszék elnyerje mostani nevét és formáját.

Az 1992-es HŐRI kettéválása után a tanszék meghirdette a mechatronika modult, és nevét 2004-ben Mechatronika, Optika és Műszertechnika Tanszékre cserélte. Ezzel egy időben megszületett a Gépészeti Informatika Tanszék.

„Ami összetartozik, az össze is nő”.

2007-ben a két tanszék egyesítésével megalapításra került a MOGI, a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék, amely a összes magába foglalt tudományágat eggyé kovácsolva egy új, sikeres kari szak, a mechatronikai mérnök szak anyatanszékévé válhatott.

Idén tehát ezt a 60 sikerekben gazdag évet ünnepelhette a MOGI Tanszék, aminek alkalmából november 10-én, pénteken felavatták a tanszékalapító Bárány Nándor mellszobrát. A D épület aulájában összegyűlt sokaság között egyaránt jelen voltak egyetemünk vezetői, volt tanszékvezetők, Bárány Nándor hozzátartozói, és természetesen a kar jelenlegi munkatársai, hallgatói.

A BME Levéltár is megemlékezett az évfordulóról – a tanszék ágazati tantervével kapcsolatos első dokumentumot megosztva a múltba kalauzolt vissza minket, egészen 1957-ig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük