Hogyan készítsünk TDK-t?

Hétfő este 18 órától az MT épület könyvtárában Hogyan írjunk és adjunk elő nyertes TDK-dolgozatot? címmel tekinthettek meg egy előadást az érdeklődők. Az Orvostechnika Szakosztály által szervezett eseményen kb. ötvenen hallgatták meg Károly Dóra és Katona Bálint előadását.

Ahogyan arra a címből is következtetni lehet, az előadás két fő részből állt. Elsőként az elvégzett munka dokumentálásáról, magáról a dolgozatról esett szó Katona Bálint tolmácsolásában, majd Károly Dórától hallhattunk jó ötleteket, tapasztalatokat, hogy miként lehet egy figyelemfelkeltő, sikeres prezentációt összeállítani és előadni. Az előadások után kötetlenebb formában lehetett korábbi prezentációkat és dolgozatokat megtekinteni.

Mindketten leszögezték, hogy a TDK kapcsán a legfontosabb a kellő motiváltság a témában, valamint a konzulenssel kialakított harmonikus viszony. A dolgozat kapcsán megtudhattuk, hogy egy komoly dokumentáció elkészítése majdnem annyi időt vesz igénybe, mint maga a kutatómunka. Éppen ezért fontos, hogy már a munka megkezdése előtt részletes kísérlettervet dolgozzunk ki és részhatáridőket tűzzünk ki magunk elé. Amellett, hogy a mindenki számára elérhető tartalmi és formai követelményeket átnéztük, érdemes megtekinteni a pontozási szempontokat is, és ennek tükrében elkészíteni a művet. Hallhattunk a dolgozat kötelező elemeiről (pl. fedőlap, absztrakt, tartalomjegyzék stb.), valamint az érdemi részekről (irodalomkutatás, kutatómunka, eredmények, következtetések stb.). Nem szabad a dolgozat elkészültével abba a hamis illúzióba esni, hogy nincs több dolgunk: igen komolyan át kell ellenőrizni, ellenőriztetni a munkát helyesírási, stilisztikai és esztétikai szempontból is.

Bár a prezentáció elkészítés csupán a munka kb. 10% -a, a pontokban jóval nagyobb szerepet kap, sokszor ez dönt a helyezések sorrendjéről – tudhattuk meg Károly Dórától. A konferencia előtt sokszor elő kell adni mások előtt, hogy „élesben” már rutinszerűen menjen az elmondandó szöveg. Fontos szem előtt tartani, hogy 10-15 percünk van előadni egy fél éves kutatást, ami csak egy jól felépített és logikus előadással lehetséges. Többször hangsúlyozni kell, hogy mik is voltak a céljaink, milyen fontos a kutatásunk, és milyen jelentős eredményeket értünk el. Szó esett a ppt-s és a Prezis előadások előnyeiről, hátrányairól és buktatóiról is. Néhány előadástechnikai tanács után megtudhattuk, hogy a prezentáció során nem a mérésekre, feldolgozási eljárásokra kell nagy figyelmet fordítani, hanem az elért eredmények ábrákon, diagramokon való közlésére. Az előadások végén feltett kérdésekre nyugodtan, legjobb tudásunk szerint próbáljunk meg választ adni, hiszen abba a témába biztosan jobban belelátunk, mint maga a kérdező.

Köszönjük az előadóknak, hogy megosztották velünk tapasztalataikat, ötleteiket. Véleményem szerint sok jelenlegi és leendő TDK-zó kamatoztathatja az itt hallottakat. Akiket bővebben érdekelne a téma, azok a Szakosztály Facebook-oldalán megtekinthetik a vetített prezentációt: https://www.facebook.com/orvostech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük