Hírbomba robbant ma a Műegyetemen

Rendkívüli sűrűséggel érkeznek ma a Gépészkart érintő hírek. Az alábbiakban egy csokorral szedtünk össze az egyetemi és ország-világot érintő gépész hírekből.

Felújítják az R5-öt

Hosszú idő után megtörténik az, amire már sok műegyetemista várt gyakorlatokon szenvedve: felújítják az R épület 5. emeletét! A tervek szerint a termek klímaberendezést, wi-fit, illetve intelligens sörcsapokat is kapnak, hogy könnyebb legyen elviselni a gyakorlatokat. Sajnos a munkálatok költsége igen nagy, így a különeljárási díjakat visszamenőleges hatállyal további háromszorosára emelik.

Új típusú mezőgazdasági gépet fejlesztettek ki műegyetemi hallgatók

A Műegyetem több géptervező és terméktervező hallgatója oktatói segítségével egy új típusú mezőgazdasági eszközt fejlesztett ki, mellyel az eddigi csúcstechnikákhoz képest is többszörös gyorsasággal lehet mezőgazdasági munkákat elvégezni. A berendezés alkalmas kisebb szemes, valamint nagyobb leveles termények learatására, szántásra, valamint kaszálásra is. A berendezés az egyetem kancelláriájától kapott támogatás tiszteletére a Barta-Eke nevet kapta. Hamarosan további részletekről számolnak be a tervezők!

Hamarosan a saját fejlesztésű géppel is készülhetnek hasonló képek

Magyar csapat indul 2018-tól a Formula-1-ben

BME Formula Racing Team néven 2018-tól magyar csapatnak is szurkolhatunk a Formula-1-es közvetítések alatt, jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Jean Todt FIA-elnök, valamint a csapat képviselőinek társaságában az Országházban! Elmondták, hogy a csapat saját tervezésű motorral vág neki az idénynek, mégpedig két igen rutinos pilótával, melyek közül az egyiket be is mutatták: csak a csapat tiszteletére tér vissza az F1 vérkeringésébe Baumgartner Zsolt! Meg nem erősített információk szerint a csapat másik pilótája nem más lesz, mint a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso, aki a McLaren gyengélkedése ürügyén várhatóan már májusban otthagyja jelenlegi csapatát.

Alonso visszavált fekete-fehérbe?

Stadion épül a K épület helyén

Egyre sikeresebben szerepelnek a műegyetemi labdarúgócsapatok a bajnokságban, melynek eredményeképpen a BME FC és fiókcsapatai a 2018-as őszi szezont már saját stadionjukban kezdhetik meg, köszönhetően a magyar állam támogatásának. Mint kiderült, az új pályát a K épület helyén alakítják ki, az új épület egy multifunkciós oktatási-sportcélú építmény lesz. A stadion befogadóképessége 10000 fő lesz, mely szükség esetén 25000-ig bővíthető. A létesítmény alkalmas lesz akár világesemények (Bajnokok Ligája, Európa- és világbajnokság, olimpia) döntőinek megrendezésére, továbbá kisebb átalakításokkal más sportágak (pl. kézilabda vagy röplabda) mérkőzéseinek lejátszására is. A BME sportért felelős vezetői elmondták, remélik, az új létesítményből mind a sportélet, mint a tudományos-egyetemi élet szereplői profitálni fognak.

Jelentős áremelkedés az egyetemi klubokban

Az egyetemi felújítások költségét sajnos a megemelt díjak sem fedezik, így azonnali hatállyal jelentős áremelkedést vezetnek be a műegyetemi hallgatói klubokban. A legfrissebb információk szerint a csapolt sör ára 1000 Ft-ra, a kisfröccs ára 600 Ft-ra emelkedik. További változás, hogy a kevert piákat ezentúl nem egyben, hanem komponensenként kell fizetni, azaz például egy sör esetében csak a sör ára lesz egy ezres, emellett a szén-dioxidért is külön kell majd fizetni.

Hamarosan gyakoribbá válnak az alábbi párbeszédek az Old’s-ban

TEK-esek szállták meg a Kármán Kollégiumot

Újabb fatális, a BME-hez köthető hibát követett el a Terrorelhárítási Központ. Ez alkalommal a Kármán Tódor Kollégiumba szálltak ki, ahol egy névtelen telefonáló szerint egy bizonyos gárda forradalmi, megbotránkoztató dalokat énekelve hangolt bizonyos csoportok ellen. Mint később kiderült, a riadt egyetemista részeg Seniorok egy csapatát hitte szélsőséges csoportulásnak. A félreértés oka a szokásos csütörtök esti részegségben keresendő: a Seniorok egy része éppen a megszokott gépész indulóval hangolt az aznap esti Old’s-ra, miközben egy másik csoportjuk éppen a friss polimeres élményeit mesélte, melynek során többször is említésre került Dr. Czigány Tibor, karunk dékánjának neve.

„Vajon már megint egy vízipisztolyos Skywalker?”

Egy fatális tévedés miatt maradt el egy fontos konferencia

A magyar és külföldi nevek sorrendje kavart meg egy brazil kutatócsoportot, akik a minap a Műegyetemre jöttek volna egy építőmérnöki-környezetvédelmi konferenciára. Történt ugyanis, hogy a hazai csoport élén változás állt be, a korábbi csoportvezető helyét Józsa János, egyetemünk rektora vette át. Azonban a dél-amerikaiak vezetője, ki az előző csoportvezetővel történt évtizedes munkája során már csak baráti aláírással látta el levelét (és fordítva is) valamiért a „János, Józsa” aláírást helyszínként értelmezte, így a Műegyetem rakpart helyett a brazilok a Hajdú-Bihar megyei Józsa községbe utaztak, nem kis derültséget okozva ezzel a helyiek és a konferencia többi résztvevője körében.

Hopsz

Eltörlik a beugrókat a D 3. emelet tanszékei

A 2017/18-as őszi félévtől kezdve semmilyen számonkérésen nem íratnak beugrót a D épület 3. emeletén székelő tanszékek, azaz a GT3 és a HDS Tanszék, jelentette be közös tájékoztatóján Dr. Váradi Sándor, illetve Máté László. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a HDS tárgyain (így pl. a GMA-n) automatikusan megbukik mindenki elsőre, míg a GT3-as tárgyak esetén a beugró 1 vs. 2 párbaj lesz a Máté-Forányi párossal egyelőre ismeretlen módon. A párbaj költségeit a hallgatók állják, sikertelen beugrás esetén természetesen a bukott kreditek árát is ki fogják írni.

Reméljük, mindenkinek leesett, mikor is jelent meg e cikk. Ha nem, ajánljuk a naptár megtekintését! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük