Miért Slipezz csapatban?

A gépészek ünnepe, a csúszások csúszása, az a négy nap, amire minden gépész vár: ez nem más, mint a Slip! Idén már 39. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományosan 11. oktatási héten esedékes Gépészkari Napok, amelyre ezúttal április 18-21. között kerül sor, s amelyre a nevezés már elindult. Gépészek, versenyre fel, az alábbi cikkben bemutatjuk, miért is jó csapatban végigmulatni a Slipet!

Hajnali 11-kor ébreszt a vekker, rosszabb esetben a fejfájás, de egyből minden elmúlik, amikor körbenézel: a szűk Kármános szobában mindenhol egyenpólóba öltözött csapattársak fekszenek, a folyosó pedig zeng a csapatoktól, akik épp az előző este élményeit mesélik. Igen, ez egy átlagos Slip délelőtt a Kármánban, ahol a fiatalok még ki sem pihenték az előző nap fáradalmait, máris menni kell tovább: összerakni az éjszakai feladat hiányzó darabjait, hívni az eltűnt csapattagokat, valamint valahogy levánszorogni a nap nyitóprogramjára, a sörváltóra.

A napi program hagyományosan sörváltóval indul

Hiába, egy gépész hallgató számára sosincs megállás, s hogy bizonyítsák az indulóból jól ismert „gépészek vagyunk mi, fasza gyerekek” állítást, a legkülönfélébb ügyességi és szakmai versenyszámokban igyekeznek a lehető legjobban helyt állni. Azoknak, akik még sosem vettek részt Slipen, vagy csak külső szemlélőként figyelték az egyenpólóba öltözött hallgatók ámokfutását, most következzen egy rövid ismertető a Gépészkari Napokról.

Mi is az a Slip?

A Gépészkari Napok nem másról szól, minthogy gépészmérnök hallgatók csapatokba rendeződve versengenek egymással négy napon keresztül, bizonyítva rátermettségüket, valamint hogy övék a kar legösszetartóbb társasága. A csapatok öntevékeny körökből, illetve baráti társaságokból tevődnek össze, előbbi kategóriából a tavalyi évben a Senior Gárda (Berugó néven), az Old’s Club, illetve a Számtech. Szakosztály-Stúdió egyesülésén alapuló Csillám versengett, míg a baráti társaságok közül a szerkesztőségünk tagjaival is kiegészülő Budget, a Slip korábbi rendezői, a Ceremónia Bizottság, valamint a legszimpatikusabb csapat, a Lánycsapat indult.

A 2016-ban induló csapatok emlékezetes versenyt vívtak

Mivel az elmúlt két évben nem jött össze a maximálisan nevezhető nyolc csapat, ezért arra kérünk, kedves Olvasó, hogy szedd össze a barátaidat, kezdjetek el megszervezni egy csapatot, és induljatok el Slipen! S hogy miért éri meg mindez? A cikk további részében részletesen ismertetjük a Gépészkari Napok páratlan hangulatát.

Kreatív feladatok

A Slip jóval az első nap előtt elkezdődik a csapattagok számára. A csapatok először kiválasztják a vezetőjüket, akik közül kikerül a Gépészkar Miapánkja az aktuális esztendőre. A Miapánkjelöltek megszavazása után minden csapat kiválaszt egy imágót, amellyel négy napon keresztül azonosulni tud. A Slip történetében megfordultak már börtöntöltelékek, asztronauták, szuperhősök, rendőrnők, Star Wars karakterek, szellemirtók, valamint óvodások is, tehát a választék szinte végtelen. Ezután elkezdődhet a csapatok számára a kreatív munka: a logó- és pólótervezés, a videó forgatókönyvének megírása, valamint maga a forgatás. A csapatok minden évben kapnak egy szakmai előfeladatot is: a nyitónapra kell elkészíteni egy ötletes mechanizmust, melyről műszaki rajzot és dokumentációt is kell készíteni. Ötletesebbnél ötletesebb megoldásokkal szoktak előrukkolni a hallgatók például egy pontosan 5 percig, egy doboz sörrel üzemelő Sörökmozgó, egy Koccintós hajtású jármű, vagy éppen egy két boroskannát egyensúlyozni képes Fröccspalincs megépítésekor.

A kreativitás a csapatok fő erénye

A kreativitást és sokoldalúságot a Slip négy napján is fent kell tartani, elvégre előre ismeretlen feladatokat kapnak a csapatok, amelyeket a lehető legötletesebben, leggyorsabban, és legprecízebben kell végrehajtaniuk, különböző pontszámokért cserébe.

Szakmai, ivós, ügyességi játékok egész héten

El tudsz mutogatni egy gépészeti fogalmat vodkával a szádban? Vajon hány telefonszám fér el egy gépészmérnökön? Milyen gyorsan futjátok körbe a Goldmann teret, ha össze vagytok kötözve? Ehhez hasonlókra keresik a választ a Slip szervezői, a Kari Rendezvény Bizottság (KRB), akik 2016-ban vették át a szervezést a Ceremónia Bizottságtól, s akik mindent megtesznek azért, hogy emlékezetes rendezvényt szervezzenek nektek, gépészeknek!

A Slipen bizonyíthatják a sokoldalúságukat a gépészek

Tagadhatatlan, minden gépész közkedvelt szórakozása a közös sörözés, például egy csütörtöki Old’s keretén belül, a Slipen azonban mindezt időre kell teljesíteni. A minél gyorsabb ivás már-már sporttá avanzsálódott, az eseményt megelőző hetek a gyakorlással telnek, sőt, nem ritka az edzőtáborok szervezése sem. Hogyan lehet méginkább összekötni a sport világával az ivást? A kocsmafutás során csapatonként két fő keresi fel a környék kocsmáit, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kóstolja meg a választékot.

A Slip egyik legnépszerűbb versenyszáma a Kocsmafutás

A Kármán konyháiban szerzett tapasztalat sem marad ám pont nélkül, hiszen a csapatok Főzőverseny keretében mutathatják be hogyan tudnak minél ízletesebb, minél szebben díszített, és minél kreatívabban tálalt ételt elkészíteni.

A fogások olyanok, akár egy Michelin-csillagos étteremben

A főzőverseny független zsűrijét oktatók, illetve körvezetők alkotják, akiket nagyon egyszerű megkenni: csak finomat kell főzni (valamint nem árt tudni: szeretik a sört!)

A szakma fontos pillér

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a rendezvényen a szakmaiság, hogy a Slip hű legyen a Gépészkari Napok névhez.

KÁTÉ-sként egyértelmű volt, hogy a csapat tagjaként részt veszek Slipen. Féltem, hogy nem sok hasznomat veszik majd, mert a sörváltó nem az én műfajom, de szerencsére nem így volt. Személy szerint a szakmai napot élveztem a legjobban, rengeteg olyan kérdés vagy feladat volt, amikről pont előtte tanultam. – nyilatkozta Rieth Ágnes, szerkesztőségünk öreg tagja

A héten egy teljes délutánt szentelnek a szakmai programok számára, ahol a különböző szakosztályok vonulnak ki standokkal, hogy feladataikkal próbára tegyék a Slipezős csapatok tudását.

Nem elég csak szomjasnak lenni – a szaktudás is fontos

A rendezvényt szponzorok, külső cégek is előszeretettel látogatják, a Szakmai napokon így az is talál magának időtöltést, aki érdeklődni szeretne különböző mérnökcégek munkájáról. Előadásokkal, kreatív feladatokkal igyekeznek ezek a cégek növelni a rendezvény színvonalát.

Egyre több cég képviselteti magát

Miért érdemes csapatban indulni?

A Slip sokkal több annál, minthogy különböző csapatok isznak és pontokat gyűjtenek négy napon keresztül.

Nekem a Slip mindig is a csapatról és a vetélkedésről szól. Az első Slip-emen olyan összhanggal, hangulattal és csapatszellemmel bírtunk, hogy a kétnapos eső sem tudta elmosni a Káté kedvét. Csak sokadik próbálkozásra tudtuk elvinni a MiApánk címet, de az egy örök emlék marad. Még mindig tartom több csapattaggal a kapcsolatot, akikkel gyakran nosztalgiáztunk a Slip-es sztorikat emlegetve. – nyilatkozta Hosszú Gábor, aki három különböző csapat tagjaként is megnyerte a Gépészkari Napokat.

A Gépészkari napok összekovácsolja a gépész közösséget, még szorosabb köteléket épít a meglévő barátságokban, valamint olyan élményekkel gazdagítja a résztvevőket, amelyeket még évek múltán is emlegetni fognak. Mindezek mellett pedig a rivalizálás csak a nevében jelent versengést a csapatok között.

A kép csalóka: a csapatok csak látszólag ellenfelek

A Slip  arról szól, hogy a Gépészkar hallgatói közelebb kerüljenek egymáshoz a négy nap folyamán, és jó hangulatban mulassák végig a rendezvényt.

Egy követendő példa: a 7Vége csapata

2006-ban gondolta úgy a Kármán Tódor Kollégium hetedik emeletének végében lakó társaság, hogy megméretteti magát a Gépészkari Napokon. S ami ezután következett, az már történelem: a 7Vége minden évben azért indult el, hogy jól érezzék magukat, a pontszámoktól függetlenül csak együtt szerettek volna lenni. A céljuk így minden évben a hetedik hely elérése volt (amely rendre sikerült is nekik), kivéve a hetedik évüket, amikor is 2012-ben megnyerték a rendezvényt. A csapat tagjai az egyetem elvégzése után is összejártak Slipezni, egészen a 2015-ös évig, amikor a tizedik indulásuk után visszavonultak.

A 7vége tíz Slipet is megélt

Amit a baráti társaságból verbuválódott csapat végrehajtott, az megsüvegelendő, és ki tudja: talán a ti társaságotok lesz a következő 7Vége? Nevezzetek a barátaitokkal Ti is, és győzzön a jobbik! Nevezni az március 19-ig tudtok, a kiírást eléritek az alábbi linkre kattintva:

https://www.facebook.com/bmeslip/posts/781994295285658

(A képeket a KTK Fotókör archívumából vettük át.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük