D-nap a BME-n: vetélkedő a GSZK szervezésében

Első alkalommal rendezte meg a Gépész Szakkollégium a D épület vetélkedőt október 6-án, ahol a Szakkollégium égisze alá tartozó szakosztályok egy része mutathatta meg magát a nagyközönségnek. A rendezvény alapját az évek óta nagy sikernek örvendő G épület vetélkedő adta, így most azok a szakosztályok is prezentációs lehetőséget kaptak, akiket eddig az esemény nem érintett.2016_10_06_gszk_d_epulet_vetelkedo_barsonycintia-28

Nyolc szakosztály összesen tizenkét állomással készült a nagy napra, két szakosztály két feladattal is előrukkolt. Ebből két megálló úgynevezett büfé állomás volt, ahol a versenyzők kicsit szusszanhattak, illetve ez szolgált pufferidőként is az esetleges csúszások csökkentésére. Volt többek között kábelválogatás, számítógép-összeszerelés, a gépszerkesztésre hajazó kirészletezés feladat hardcore verzióban, kazán összerakása és még sok más érdekes, egyben agytornász feladat.

Ahogyan azt Dobai Attila, a GSZK elnöke elmondta: „Reményeink szerint legalább 10 csapatot vártunk, 14 csapat volt a maximum, amennyit fogadni tudtunk. Ennek pont az átlaga, 12 csapat jelentkezett. Tapasztalataink alapján egy projektteamet állítottunk fel a szervezésre, melyben nyolc fő szerepelt, szakosztályonként egy. Emellett természetesen a háttérben folyó munkák során jóval többen tették hozzá részüket a megvalósításhoz. Nem az volt a célunk, hogy a szakosztályosoknak hozzunk létre egy versenyt, legnagyobb örömünkre a 12 csapat kb. kétharmada nem is kapcsolódott szakosztályokhoz.” Hozzátette még, a hozzá érkező visszajelzések maximálisan pozitívak. Úgy látta, hogy bár az első szervezés miatt voltak kisebb hibák, melyeket ki kell küszöbölni a későbbiekben, azok nem voltak zavaróak, a csapatok számára fel sem tűntek.

2016_10_06_gszk_d_epulet_vetelkedo_barsonycintia-17Sikeresnek látták a vetélkedőt az egyes standokon dolgozó szakosztályosok is. Ivanics André (Design Szakosztály) ­­– miután ismertette az ottani feladatokat, mint a kirészletezés, kötőelem meghatározás, meghúzási nyomaték érzésre – elmondta: „Ugyan beugró nincs, de elég szigorúak vagyunk, kontúrhiba például nulla pont. A kirészletezéses feladatok igen nehezek, de született már maximum pontos eredmény is.”

„Körülbelül egy napot vettek igénybe az előkészületek. El kellett hoznunk a kazánt a szponzorcégünktől, lepapírozni, megvizsgálni és felkészülni, hogy ne mondjunk hülyeséget a versenyzőknek. Ehhez a katalógust is tanulmányoztuk” – hangzott el Csiszár Csaba, az Épületgépész Szakosztály tagjának szájából, aki a kazánösszerakó feladatnál dolgozott. Hozzátette még, elég vajszívűen pontoztak, ezen jövőre szeretnének változtatni. A versenyzők is konyítottak már valamennyire a dologhoz, bár a többség még csak kívülről látott kazánt.

2016-10-06_dvetelkedo_levelesb-13Bodor Bálint, a Kalorikus Gépek Szakosztály képviselője a belső égésű motorok feladatnál teljesített szolgálatot. „Könnyed kérdéseket teszünk fel az itt található belső égésű motorokról, majd a kompresszióviszonyt kell megadni. Elég széles a pontértékek tűrése, de szerencsére voltak egész jó megoldások is.”

2016-10-06_dvetelkedo_levelesb-4Hasonlóan pozitív élményekről számoltak be nekünk versenyző interjúalanyaink. A KáoszBrigád csapat tagjai (Borbándi Dániel, Gergely Attila, Németh Richárd és Süveges Viktória) például elmondták, ők a Gyártás Szakosztály tagjaiként hallottak a versenyről, és úgy gondolták, megmérettetik magukat. „Eddig elég jól sikerült. Természetesen első helyre számítunk.” Egyöntetűen elmondták, jövőre is indulnak, ha lesz rá lehetőség.

„Nagyon tetszettek eddig a feladatok. Szerintem erősek vagyunk, egyedül az első, polimeres feladat ment kissé gyengébben. Szeretnénk benne lenni az első háromban, de természetesen a győzelem a fő cél” – ezt már Varga Zsófia nyilatkozta a Paszternákok csapatából. Hozzátette, szívesen indulna jövőre is, de ezt sajnos már nem teheti meg, mivel addigra végez tanulmányaival.

„A részvétel és a játék öröméért vagyunk itt, de persze örülnénk, ha valamilyen díjazott helyet sikerülne szereznünk” – hangzott el a kijelentés a Gumirigók csapattagja, Hidegh Gyöngyvér szájából, aki elmondta még, neki legjobban az Áramlástan Szakosztály és a Számtech Szakosztály feladatai tetszettek.

2016-10-06_dvetelkedo_levelesb-42Nagy örömmel nyilatkozott stábunknak a Budget KözTársaság csapata (Bartalos Balázs, Huszka Attila, Király Alfréd, Kocsor Máté és Vatai András). „Kiválóan érezzük magunkat. Szeretjük a szakmai vetélkedőket, ezért gondoltuk, hogy ebben is részt veszünk.” Elmondták, hogy eddig (itt éppen a Kalorikus Gépek Szakosztály feladata után voltak ­– a szerk.) véleményük szerint túlteljesítették elvárásaikat, így vérszemet kaptak a győzelem megszerzésének gondolatától. Céljuk volt emellett a szakmai képességük fejlesztése is. Kedvenc állomásuknak a Mechatronika Szakosztályét tartották: „Fogalmunk nem volt, hogy mi ez az egész, de mégis képesek voltunk megcsinálni.” A baráti társaságból verbuválódott csapat rendszeres látogatója a gépész rendezvényeknek, a szakmaiak mellett a bulisabb eseményeken (pl. Slip) is sűrűn megfordulnak csapatként is.

Az Old’s Club csapata szintén gyakori vendég mind a szakmai, mind a szórakoztató rendezvényeken. „A Kármán Napon is rendszeresen részt veszünk, hasonlóra számítottunk most is. Az első három hely valamelyikét várjuk, noha az elején kicsit nehezen indult be a gépezet” ­– mondta el a csapat képviseletében Kozák Gábor. Hozzátette még, kedvenc feladatuk az Eljárástechnika Szakosztály fröccstesztje volt.

A vetélkedő szinte percre pontosan a kiírt 20.00-kor be is fejeződött az eredményhirdetéssel. Előtte a versenyzőket állófogadás várta, ahol szendvicseket és némi üdítőt fogyaszthattak fáradalmaik csillapítására. Végül az első helyet a Zsigubigule csapata szerezte meg. A győztes formáció tagjai (Cserteg Tamás, Csibi Levente, Dávid Bálint, Kalapos András, Török Dávid) elmondták: „Nem számítottunk ilyen eredményre. Mindannyian harmadéves mechatronikusok vagyunk, úgy gondoltuk, lesznek nálunk rutinosabbak is.” Ünneplésképpen a nyereménybor elfogyasztását tervezték, és jövőre is készülnek indulni. „Megvédjük a bajnoki címünket” – tették hozzá, majd elmondták véleményüket a feladatokról is: „… hát, a Design Szakosztályos elég rossz emlékeket idézett fel a Gépszerkesztés alapjai pótzh miatt, de a többi nagyon tetszett. Öröm volt látni, hogy a szakosztályok így össze tudnak fogni, hogy összehozzanak egy ilyet. Kedvenc állomásaink a fröccsös és a kábelválogatós voltak.”

2016-10-06_dvetelkedo_levelesb-51
A győztes csapat tagjai

Második helyre az Old’s Club ért be, bizonyítva ezzel, hogy tagjaik nem csak a bulik szervezésében jártasak. A bronzérmet a Budget KözTársaság delegációja kaparintotta meg.

A versenyzők elmondásuk szerint egyöntetűen élvezték a feladatokat, aki megteheti, legközelebb is eljönne. Aki pedig kihagyta a D épületi eseményt, esetleg elvonási tünetei vannak, az a november 3-i G épületi vetélkedőn kiélheti vágyait.

d-ep-tabl
A végeredmény

Köszönjük a riportok elkészítésében nyújtott segítséget Bartos Ágostonnak és Pirisi Viktornak.

A cikkben látható képeket Bársony Cintia és Leveles Borbála, a KTK Fotókör munkatársai készítették. A Fotókör vetélkedőről készült többi képét itt érhetitek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük