Multi vagy kisvállalkozás – Hova menjen egy pályakezdő

A Gépész Szakkollégium szervezésében március 17-én, csütörtök este a Kármán Tódor Kollégium aulájában több mint 120 érdeklődő részvételével vitaestet hallgathattunk meg azzal kapcsolatban, hogy vajon egy kis cégnél vagy egy multinacionális vállalatnál érdemesebb elhelyezkedni, vagy akár bátran vágjunk bele egy saját vállalkozás alapításába. Megtudtuk, milyen érvek és ellenérvek szólnak az egyes munkáltatók mellett, illetve ellen.

vitaest_2016_03_17_fejesbence-8

A meghívott vendégek az ipar színes palettáját fedték le, annak különböző szegletéből érkeztek az előadók. Agárdi-Nyárai Andrea a FATH Components Kft.-t jött bemutatni mint a saját vállalkozások képviselője. A céget édesapjával 2005 júliusában alapították, majd 2007-től a FATH-csoport tagjaként gépépítő elemeket forgalmaznak Közép-Kelet Európában, mint például zsanérok, fogantyúk, és alumínium-profil tartozékok. Varga Balázs mechatronikai mérnök a Mechatromotive Kft. ügyvezetőjeként volt jelen az esten. Társával közösen alapított cégük prototípusok megvalósításán dolgozik, speciális ipari rendszereket fejleszt, illetve napjainkban a motorsportok világában is egyre jobban képviselteti magát saját fejlesztésű eszközeivel.  Nagy Zsigmond az SMC Hungary Kft.-től a kisvállalkozások képviselőjét testesítette meg. Cége közel 24 éve települt hazánkba, az ipari automatizálás és szaktanácsadás területén nyújtanak színvonalas szolgáltatást, a pneumatika, a hidraulika és a szervotechnika a fő profiljuk. Glasz Péter szintén egy kis vállalkozástól, az Europlan Mérnökirodától érkezett, ami az előző rendszerbeli Vegyterv-ből jött létre. Nevéből is kitűnik, vegyipari gépészeket foglalkoztatnak és vegyipari egységeken kívül nyomástartó edényeket terveznek és telepítenek. Ács János a LEGO Manufacturing nyíregyházi gyárában HR üzleti partner, szakterületéből adódóan nagyon jól tájékozott a vállalat ügyeiben. Sok jelenlegi és leendő munkatárssal foglalkozik, sok önéletrajzot értékel, és külső szemmel jó rálátása van a pályakezdő mérnökökre. Szintén a multi oldalt erősítette Tállai Péter a GE Power veresegyházi gyárából, ahol elsősorban ipari gázturbinák alkatrészeinek gyártásával foglalkoznak a kb. 1500 fős üzemükben.

vitaest_2016_03_17_fejesbence-27

Az egyéni motivációkról, indíttatásokról különböző véleményeket hallgathattak meg a résztvevők. Míg Andrea (FATH) elsődleges céljaként az értékteremtést említette, gondolva itt mind a munkahelyek létrehozására, mind a vásárlóik megfelelő kiszolgálására, addig Zsigmond (SMC) inkább a folyamatosan változó szakmai kihívásokat kereste. Tállai Péter (GE) motivációja az volt, hogy egy multinál részese lehet egy nagy gyár életének, és lehetősége lehet az ötleteivel olyan fejlesztéseket és beruházásokat támogatni, amivel egy kis vállalkozásnál talán sosem találkozhatna. Zsigmond (SMC) egy Audis gyárlátogatás alkalmával döntött arról, hogy ő robotos gyártórendszerekkel akar foglalkozni, és itt, a Kármán Koli egyik szobájában jött a világmegváltó ötlet, hogy társaival együtt céget alapítanak. Azonban ebből később kivált, majd egy pneumatikai elemeket gyártó multinál helyezkedett el tervezőként, de innen hamar váltott a túl személytelen feladatok miatt. Igaz, hogy szakmai kihívásnak tökéletesen megfelelt, sokat tanulhatott, de hiányolta a személyes kapcsolatokat, illetve annak esélyét, hogy hamar előre léphessen. Jelenlegi munkahelyén ezekre mind lehetőség nyílik: oktat, előadásokat tart, szaktanácsot ad és műszaki vezetőként 11 főt koordinál. Glasz Pétert (Europlan) egy egészen egyszerű dolog ösztönözte pályája elején, mégpedig hogy bevezesse a cég munkafolyamataiba a számítógéppel segített tervezést. Varga Balázs (Mechatromotive) az egyetemi évek alatti pneumobil csapatban szerzett tapasztalattal egy multihoz került pályakezdőként, de nem érezte itt szakmai kitejesedését, ekkor tudatosult benne, hogy számára más életforma adná meg a munka örömét.

Karácsony Tamás az est moderátora a mérnöki és nem mérnöki erényekről is faggatta a vendégeket. Zsigmond (SMC) véleménye szerint náluk két személyiség létezik, a megoldó ember és a vadászkopó. Az előző korrekt az üzletfelekkel, mindig a megoldás lebeg a szeme előtt, addig a másik a kiélezett piaci helyzet miatt agresszívabb politikával érvényesül. Megtudhattuk azt is, hogy ma már nincsenek a tervezésben egyéni hősök, csapatban kell dolgozni, pótolhatónak kell lenni még egy kis vállalkozásnál is. János (LEGO) kiemelte az olyan erényeket, mint a fejlődőképesség és a tanulásra való hajlandóság, emellett több beszélgetőpartner is hangsúlyozta, hogy kulcsszerepet játszik a fejlődésünkben a magabiztos kommunikációs készség a vezetőség és a beosztottak felé. A multinál lévő alkalmazottak szerint hangsúlyt kell fektetni a hatékony érdekérvényesítésre, hogy egy jó ötletünket a menedzsmenten és a vezetőségen is át tudjuk vinni, el tudjuk fogadtatni. Ezen kívül nagyon jól kell bánni az időnkkel, meg kell találnunk a megfelelő prioritást a különböző ránk háruló feladatok között. Balázs (Mechatromotive) szerint a tervezés-fejlesztés egyfajta művészet, amelyben teret kell engedni az elrugaszkodott ötleteknek, a csapongó gondolatoknak, a szabad képzelőerőnek.

vitaest_2016_03_17_fejesbence

Az Egyetemen folyó képzésről szinte egybehangzó véleménye volt a tapasztalt munkavállalóknak, cégformától függetlenül. Az Egyetem megfelelő alaptudást ad, de jártasságot nem. Az alaptudásra lehet építeni a cég-, és munkaspecifikus tudásanyagot, míg a jártasságot az órákon kívül elfoglaltságokkal, projektekkel, szakmai csapatokkal, szakkollégiumi munkával lehet pótolni. Kiemelték a multinacionális vállalatok képviselői, hogy tudnunk kell előadni magunkat, prezentációkat tartani, meggyőzőképességünket erősíteni.

A külföldi vagy akár belföldi kiküldetések lehetősége is szóba került. János (LEGO) megjegyezte, ezek a kérdések nemcsak cég-, hanem beosztás-, pozíciófüggőek is. Míg egy nagyvállalatnál ezek egy idő után a mindennapos rutin részét képezik, addig egy saját cég első periódusában ezek csak nagyon indokolt esetben elérhetőek, akkor is minél olcsóbban. Kisebb és nagyobb munkáltatóknál is igen elterjedtek a Skype-on keresztül megvalósított üzleti tárgyalások, ezzel pénzt és időt spórolva. Minden szektor képviselője megerősítette azt az általános véleményt, hogy nem elegendő a nyelvvizsga megléte, az aktív nyelvtudásra és főként az angol nyelv ismeretére van szükség, de nem kell megrémülni, mert sehol sem tolmácsokat keresnek.

A multinacionális vállalatok a minimális működési kockázat melletti maximális profitban érdekeltek, minél tervezhetőbb, előrejelezhetőbb módon, így egy-egy merészebb ötletet nagyon nehéz megvalósítani. Itt viszont lehetőség nyílik egy-egy szűk szakterület nagyon mély megismerésére, például a LEGO-nál az egyik kolléga PhD keretein belül kutatja a polimerek felületi hólyagosodását. Egy nagy projektben tudni kell más szakterületek képviselőivel együttműködni, mint például pénzügy, jog, marketing, stb. Ezek mellett mindkét multi képviselő hangsúlyozta, hogy a cégük olyan, mint egy kis falu. Szinte mindenki ismeri a másikat, mindenki tegeződik és a parkolóból befelé sétálva akár a gyárigazgatóval is van lehetőség közvetlenül beszélgetni a projektekről, családról.

vitaest_2016_03_17_fejesbence-10

Egy kisvállalatnál a fent említett ismeretek, jártasságok (jog, pénzügy) egy mérnök számára is nélkülözhetetlenek, jellemző a multitasking. A munkavállalótól maximális felelősségvállalás és megbízhatóság várható el, morális kötelessége a cég érdekét szolgálni legjobb tudása szerint. Itt könnyebb megtalálni a felelősöket, nem veszik el az a munkafolyamatok halmazában. A munkáltatónak viszont kötelessége ésszerűen gazdálkodni a pénzzel, és felelősséget vállalni az alkalmazottakért, hogy megkapják időben, rendben a fizetésüket. Egy kisebb cégnél könnyebben kialakulnak bensőséges kapcsolatok a munkatársak között, azonban ennek nem szabad a tevékenység rovására mennie. Ezek a bensőségesebb viszonyok viszont magukban hordozzák a mélyebb, személyes jellegű konfliktusok kialakulásának veszélyét, illetve azok hatása a cég életére komolyabb lehet, mint a nagyvállalatok esetében.

Végezetül továbbítom a meghívottak tanácsait a munkavállalás, az önéletrajz és a karrierépítés témájában. Nem szabad megijedni az adott pozícióban megkövetelt magas elvárásoktól. A tanulmányok, specializációk, szakdolgozattémák mellett igen fontos a szakmai többlet, legyen az szakosztályos, szakkollégiumi tagság, vagy éppen egy részmunkaidős állás. A szabadidős és karitatív tevékenységek is fontosak, döntőek lehetnek egy adott helyzetben. Az önéletrajz elkészítésénél ügyeljünk a részletekre, mint a komolyságot tükröző email cím, az odaillő kép, a pontos dátum. Külön kiemelték, hogy ma már nem a nyelvvizsga megléte döntő egy-egy pozíció betöltésénél, hanem az aktív (és főként angol) nyelvtudás, melyet egy interjún természetesen ellenőrizni is fognak.

Az este üzenete számomra, hogy gondolkozzunk el azon, hogy a jövőnket miként képzeljük el. Mekkora felelősséget vállalnánk, mennyire élnénk csak a munkának, mennyire viselnénk el az erős kötöttségeket. A válaszok tükrében megtudhatjuk, hogy egy multinacionális óriásvállalat vagy egy néhány főt foglalkoztató kiscég lenne az a forma, ahol szakmailag jobban meg tudnánk magunkat valósítani.

Bolyki Zsolt – Káté

(Képek: Fejes Bence – KTK Fotókör)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük