Dolgozók az EFOTT-on

Szeptemberi, nyomtatásba szánt számunkba terjedelmi korlátok miatt már nem fért be az EFOTT-on dolgozó emberek nyilatkozata. Ezt most itt pótoljuk.

Otília, egyik boros pult:

Te itt dolgozol az EFOTT-on. Kb. hány órát dolgozol egy nap?

Kb. 10 órát.

Bort árulsz, igaz?

Nem, én mindent csinálok, nem csak a pultban vagyok.

És mi a véleményed így az EFOTT-ról összességében?

Annyira nem tetszik nekem ez a mai EFOTT.

Miért?

Azért, mert olyan nagy kosz van és az emberek meg totál hülyék tudnak lenni.

Voltál már EFOTT-on?

Igen, ez a negyedik.

Mindig egész héten, és dolgoztál?

Nem, akkor csak fesztiválozóként.

Mi a véleményed a szervezéssel kapcsolatban?

Igazából nincsen vele probléma, az a gond, vendéglátós szemmel, hogy a szóda mindig kevés, tehát az teljesen hiánycikk volt többször is. A bankterminálok jól működtek, nem fagyott le a rendszer, az oké volt.

És mint fesztiválozó mi a véleményed?

Voltunk sokat strandolni, az jó volt. Sokat kellett mindenhova sorban állni, ez zavaró volt.


 

Viktor, EFOTT előtti biciklitároló:

Szóval ti itt dolgoztok a biciklitárolóban az EFOTT mellett. Milyen élményeitek voltak eddig?

Összességében azt gondolom, hogy pozitív. Sokan vannak, jönnek. Elég nagy a por, de ezzel nem nagyon lehet mit csinálni, ez az időjárás velejárója. Sok a biciklis, aminek örülünk, tök jó.

Egyébként bent szoktatok lenni a fesztiválon vagy csak így kint? Tehát, fesztiváloztok is, vagy csak dolgoztok?

Fesztiválozunk is. Mi itt önkéntesként dolgozunk, 6 órát dolgozunk, a többit pedig pihenünk, fesztiválozunk.

Koncertekkel kapcsolatban milyen élményeitek vannak?

Én nem voltam sokon, amin voltam, az összességében jó volt. A hangosítással meg voltam elégedve, ami nem sűrűn fordul elő. Annyi, hogy kicsit közel voltak a színpadok, én a nagyszínpadnál voltam és néha-néha belehallatszódott más színpad.

A fesztivál szervezésével kapcsolatban mit tudnál elmondani?

A fesztiválszervezésbe nem nagyon látok bele. Mi itt dolgozunk, nekünk megvolt mindenünk. Nem tudok rosszabbat mondani, mint más fesztiválon. Első nap végére ért ide az áram, de ez így működik mindenhol, hogy általában mindig a kerékpártároló kapja meg utoljára a feltételeket, napközben elvagyunk anélkül is.

A fesztivál területén belüli részről mi a véleményetek?

Mi a staff kempingben vagyunk. Igazából nem tudom, hogyan lehetett volna a körülményekhez képest megoldani a dolgokat. Nyilván nincs közel a kemping, ki lehet bírni. Ami furcsa kicsit, az a mozgásrend, hogy körbe kellett menni, bár mi a dolgozói karszalaggal könnyebben tudtunk mozogni.


 

Női dolgozó, fesztivál melletti MOL-kút:

Ön hogy viseli, hogy a fesztiválozók ide járnak vásárolni?

Elég jól, kicsit fáradt vagyok, de amúgy jól.

Nem fárasztóak amúgy túlságosan a fesztiválozók?

Hát egy picit.

Ez miben nyilvánul meg?

Hangosak és nagyon-nagyon szemetelnek.

Összességében ez negatív vagy inkább pozitív dolog?

Pozitív.

Esetleg valami nagyobb atrocitás történt?

Nem, semmilyen.


 

Dorka, Fornettis mobilpékség:

Hogy érzed magad itt az EFOTT-on?

Nagyon szuper a fesztivál, hatalmas forgalom van, megállás nélkül dolgozunk, de nagyon jó.

Hány órában dolgozol?

12 órában naponta.

Láthatóan elég meleg van odabent.

Igen, nagyon meleg van, a sütők folyamatosan fűtenek hátul, de próbáljuk átvészelni a napot.

Koncertre el szoktál jutni, vagy csak munka?

Hát, ha van olyan koncert, ami érdekel, akkor természetesen elmehetünk, mert este 6-ig dolgozunk, de érdemes inkább aludni.


 

 

László, ökomenikus sátor:

Itt vagyunk a 2015-ös EFOTT utolsó napján. Hogy érzed eddig magad?

Mint civil szervezet képviselője, ha a mi szempontjainkat veszsük figyelembe, akkor nagyon jól sikerült, úgy gondolom. Nagyon kedvező volt a civil falu elhelyezése, így a fesztiválozók nem tudtak minket megkerülni. Nagyon sok betérőnk volt, és rengeteg pozitív visszacsatolás volt, hogy jó, amit csinálunk, amit végzünk.

Mivel foglalkoztok amúgy?

Ez egy keresztény sátor, három történelmi egyház fiatal önkéntesei: katolikus, evangélikus és református egyház önkéntesei vannak itt. Alternatív programokat biztosítunk, fő programpontunk pedig beszélgetések. Nagyon pozitív volt, hogy az egyetemisták nyitottak a keresztény tartalmú beszélgetésekre.

A programok a beszélgetéseken kívül mit takarnak?

Volt egy heti témánk, ez az idén a „Korlátok” volt. Ezt tovább bontottuk napi altémákra és ezek köré épülte interaktív, többnyire alkotó jellegű feladatok, amivel le tudtuk kötni a betérőket és e köré szerveztük a beszélgetést.

Ti csak az EFOTT-on vagytok megtalálhatóak?

Nem, az idén négy fesztiválon vagyunk jelen: a VOLT, a Fishing on Orfű, az EFOTT, illetve a nyár végén a SZIN-re fog kilátogatni egy másik csapat. Mindegyik fesztiválra másik csapatunk megy.

A szervezés: min lehetne változtatni esetleg (mint fesztiválozó)?

Ha fesztiválozóként lettem volna jelen, azt hiszem, frusztrált volna a kemping elhelyezkedése, picit ilyen elnyújtott volt, túl hosszú. Rengeteget kellett gyalogolni, és nagyon meleg volt, így nagyon nyűgös volt eljutni a kempingtől a koncertekig. Aki pedig hátrébbról jött, azoknak nem ártott volna egy plusz kaput megnyitni, mondjuk a gazdasági bejáratnál.

Más egyéb észrevétel?

Talán a tegnap (csütörtök – a szerk.) este a koncertek során rengeteg ember volt bent és többször elgondolkoztam rajta, hogy ez a sok ember, ha pánikba esne, hogy tudná elhagyni a helyszínt, mert már úgy tűnt, hogy a hely az eltartóképessége határán van. Meg hallottam, hogy az este folyamán már nem is nagyon adtak el napijegyet. De ha ma még többen jönnének, akkor kellemetlenül sokan lennénk a helyszínen.


 

 

Attila, HVDSZ stand:

Milyen tapasztalataid vannak a fesztiválról?

Nagyon jól érzem magamat, egyetlen problémám van, hogy folyamat itt kell lenni a standnál, délután 6-ig. Kicsit ez fárasztó. Bevallom, jó párszor bealudtunk és nem tudtunk kimenni bulizni. De a szervezéssel: elég sokat kellett sétálni a strandhoz, illetve, hogy a reggelit át tudjam venni, de mióta megnyitották a kaput (a strandnál – a szerk.), azóta gyorsabban át tudom venni a kaját is. Jól érzem magam, jók a programok is, viszont ami kicsit cidri, hogy a ma (szombat) esti nagyszínpados programról semmit nem tudok. Rengetegen vannak, kedves mindenki. Sorban állás van, a piáért, főleg mostanában, de ez van.

Szóval ezt nem érzed problémának?

Figyelj, nekem ez belefér, én ilyen 10-15 perceket álltam eddig sorban, az még belefér. A fél óra-negyven perc az már nem. A sátorszomszédok mondták, hogy reggel egy órát álltak sorban, az kicsit kellemetlenebb érzés volt. Sörért.


 

 

Ismeretlen kérdőíves lány:

Milyen itt dolgozni?

Nagyon jó. Az emberek jó fejek, kapunk mindent, kaját, ami úgy aránylag jó, pedig én finnyásnak mondom magam. Vizet, hideg italokat bármilyen mennyiségben. Az egyetlen rossz, ami nem az ő hibájuk, az a napon álldogálás. A bérezés is jó.

Mit tudnál elmondani egyébként a szervezésről?

Nem tudom, igazából nincsen nagyon ilyen. Az, hogy távol van a kemping, az szörnyű rossz, meg hogy a fürdő meg a WC, az nálunk a lányoknál folyamatosan sor van, de a fiúknál is. Két órás várakozás azért, hogy lefürödj, nem jó. Meg az volt még a rossz, hogy este 6-kor még kb. 1000 ember volt kint ( a nyitónapon – a szerk.). Reggel 8tól este 6-ig várakozni azért, hogy bejuss, az azért nem jó.


 

 

Lány és fiú, Schönherz Iskolaszövetkezet:

Nem rossz itt dolgozni?

L: Rossz? Dehogyis, ennél jobb munkát el se tudunk képzelni.

F: Abszolút. Árnyék, hölgyek, italok és kiváló társaság kell csak.


 

 

Kriszti, Óbudais dolgozó:

Hogy érzitek magatokat eddig a fesztiválon?

Nagyon jól, szuper, meleg van.

Mennyire éri meg dolgozni?

Nagyon. Napközben dolgozok, este bulizok.

Mennyire érdekelnek a programok?

Érdekelnek.

Mik érdekelnek, melyik programok leginkább?

Koncertek.

És azokból melyik?

Amire eltévedek.

 

Szólj hozzá