Slam Poetry – Amikor a költészet oda(b@sz)vág

A hazai irodalmi élet feltörekvő fiatal tehetségei látogatnak el a VII. BME Egyetemi Napokra az Infóparkba. Hitted volna a gimiben, hogy pont egy fesztiválon fogsz összefutni a költészettel és még élvezni is fogod? Lefogadom, hogy nem!

A slam poetry, amely szabadfordításban „ütős költészetet” jelent, a nyolcvanas évek Amerikájából ered, átfedést képez a költészet és a hip-hop műfaja között, a líra és az előadó művészet különleges elegye. Lényege, hogy a költészetet minél több emberhez eljuttassa, népszerűsítése.

Leginkább azzal lehetne körül írni, hogy mi nem a slam poetry: nem freestyle, mert a szövegeket előre megírják, nem rap, mert nem a rímek száma a lényeg, hanem az egység, a szövegek mögötti tartalom. Nincs alatta zene, hiszen nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, az utca nyelvén szólnak a tömegekhez, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek.

keep-calm-and-slam-poetry

A VII. BME Egyetemi Napokon minden nap 19:15-től a Kalinka Stage-en találkozhatsz a slam poetry-sekkel:

2013. szeptember 17. – KEDD: Mavrák Kata Hugee, Fata Dániel

2013. szeptember 18. –SZERDA: Bock Balázs, Basch Péter

2013. szeptember 19. –CSÜTÖRTÖK: Kemény Zsófi, Bárány Bence

 

További infókért és részletes programokért kövesd a www.egyeteminapok.bme.hu weboldalt, és a www.facebook.com/egyeteminapok-at! Jegyek kaphatók a rendezvény helyszínén, az Infóparkban felállított konténerben szeptember 16-án 7:45-17:30 között, egész nap a Sportnapon valamint az összes egyetemi kollégiumban. Részletekért kattints az alábbi címre: http://egyeteminapok.bme.hu/arusito-pontok.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük