Fesztiválok 2013 – melyik fesztiválra menjünk?

A kérdés nagyon nem egyszerű, gondolkodni nem azon kell, hogy fesztiválozzunk-e az idén, hanem azon, hogy melyiket válasszuk a sok fesztivál közül. A felhozatal 2013-ban is nívósra sikeredett, így minden bizonnyal nőtt a szorgalmi időszakot már letudni vágyó fiatalok száma, hiszen a fesztiválszezon – éppúgy, mint a nyár – már a nyakunkon van. Nézzük hát meg, kikkel találkozhatunk idén, ha kilátogatunk a Sziget, Hegyalja, EFOTT, FEZEN, Pannónia, Campus zenei fesztiválok valamelyikére!

8943911_84365fcd298dffb69c5b6553c9b8fd21_m

Sziget (Budapest Óbudai-sziget, 2013. augusztus 5-12.)

A Sziget fellépőinek névsora még olyannyira nem végleges, hogy a 2011 legjobb európai fesztiváljának megválasztott fesztivál eddig tulajdonképpen headliner nélkül áll: a szervezőgárda eddig csak az Arénába, A38 színpadra, illetve a Nagyszínpadnak csupán a délutáni/koraesti sávjára jelentette be fellépőit. Azonban a neveket olvasva nem lenne meglepő, ha többen már el is döntötték volna: ott lesznek 2013. augusztus 5-12. között az Óbudai-szigeten. A szervezők ugyanis semmit sem bíztak a véletlenre, a tavalyi év több magyar fesztiválját már meghódító előadók mellett igazi kultikus előadóművészek teszik majd tiszteletüket az idei Szigeten. Dizzee Rascal, valamint Nicky Romero a Balaton Soundon adott tavaly fergeteges koncertet, a Hadouken!, a Chase & Status, Katy B, illetve az Enter Shikari pedig a Volt keretei között ejtette ámulatba egy évvel ezelőtt magyar fesztiválokra kilátogatókat (sőt, utóbbi még megejtett egy fellépést a Hegyalja fesztiválon is), így biztosan nem lesz ismeretlen egyikük sem a hazai közönségének.
A Sziget – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is rendkívül sokszínű lesz, mind a zenei stílusokat (electro, hip-hop, rock, soul, stb.), mind pedig a fellépők nemzetiségét tekintve. A fellépők között van francia, belga, holland, svéd, ausztrál, amerikai, brit, és még sorolhatnám, azonban az arányokat tekintve eddig fölényben vannak a német származású zenészek. Idén ugyanis a szervezők elhozzák nekünk Németország kiemelkedő zenei alakjait: a fellépők között van az ismert dancehall-kollektíva, a Seeed, a berlini punk banda, a Die Ärzte, a germán elektronikus zene két kiemelkedő alakja, a Boys Noize, valamint Chris Liebing, sőt, fellép még a mindig látványos és felejthetetlen színpadi show-val készülő Deichkind együttese is. Ezen fellépőkön kívül olyan zenei nagyágyúkkal találkozhatunk majd, mint a feloszlott Swedish House Mafia egyik ex-DJ-jével, Sebastian Ingrosso-val, a Harlemben felnőtt, feltörekvő tehetséggel, Azealia Banks-el; a Bad Religion-el, az amerikai punk rock egyik különleges képviselőjével, illetve Woodkid fellépését is megcsodálhatják azok, akik kilátogatnak a Szigetre, hiszen az eddig nagyrészt kliprendezőként tevékenykedő francia első lemezével érkezik majd hazánkba. Valójában a fent tett kijelentésem, miszerint igazi headliner nélkül áll eddig a Sziget, azért nem teljesen igaz, hiszen nem kis várakozás előzi meg például Mika, DubFX, Nero és a Booka Shade fellépését, de tény, ami tény: a Sziget fellépőinek java még hátravan.
Néhány további fellépő: Alex Clare, Editors, Skunk Anansie, Ska-P, Empire of the Sun, Everything everything, Wax Tailor, Zaz, Tame Impala, Bliffy Clyro, Felix Cartal, Erol Alkan, Flogging Molly

Hegyalja (Rakamaz-Tokaj, 2013. június 25-30)

A Hegyalja a szokásoknak megfelelően idén is leginkább a rockerek ízlésének kedvez, azonban talán az utóbbi évekhez mérten is nívósabb fellépőkkel találkozhatunk idén a Tisza partján. Az előző évek két nagy kedvence, a Scooter, és a Slayer idén ismét koncertet ad a Hegy’-en, emellett pedig olyan, nemzetközileg is elismert külföldi előadók lépnek majd színpadra, mint az Asking Alexandria, illetve a Skindred. Természetesen a Hegyalján a magyar együttesek rajongóinak is lehetőségük nyílik a hazai zenei élet legnagyobbjainak koncertjére kilátogatni, hiszen olyan igen kedvelt együttesek lépnek fel idén, mint a Punnany Massif, Road, Quimby, Belga, Depresszió, Fish!, Soerri & Poolek, Paddy and the Rats, Compact Disco. Az utóbbi évben stílust váltó, és új lemezt kiadó Ákos is ellátogat a Hegyaljára, minden bizonnyal utánozhatatlan hangulatú koncertet adva.
További fellépők: The Devil Wears Prada, Ensiferum, Between The Buried And Me, Every Time I Die, Akkezdet Phiai, Alvin és a Mókusok, Anna and the Barbies, Bouncing Souls, Coal Chamber

EFOTT (Zánka, 2013. június 25-30.)

Az EFOTT fesztivál arról jellegzetes, hogy minden évben más helyszínre költözik más egyetem szervezésében. A tavalyi fesztivált egyetemünk, a BME szervezte, idén azonban a Budapesti Corvinus Egyetem lesz a főszervező, helyileg pedig a Balaton partján, Zánkán kerül megszervezésre az EFOTT. Egy biztos: a Balaton csak emelni fog a fesztivál hangulatán, mely amúgy is az egyik leghangulatosabb fesztiválnak számít hazánkban. De azért a fellépők névsora mellett sem mehetünk el szó nélkül, annál is inkább, mert olyan nagynevű fellépők szórakoztatnak majd minket, mint a Delta Heavy, Deniz Koyu, vagy a Tankcsapda. Könnyen lehet, hogy pár éven belül már világhírnévre tesz szert Danny Avila; a mindössze 18 éves DJ mindenesetre szülőhazáját, Spanyolországot már meghódította, és most többek között Zánkán folytathatja karrierje kiépítését. Természetesen, mint minden évben, a hazai zenei élet színe-java is megmutatja magát a közönségnek az EFOTT-on, így fellép a DSP, az Irie Maffia, a Brains, az Alvin és a Mókusok, a Belga, a Brains, a Supernem, a Punnany Massif, valamint a következő Eurovízós dalfesztiválon hazánkat képviselő ByeAlex is.
További fellépők: Anima Sound System, Anna and the Barbies, Kiscsillag, Kosheen DJs, Kowalsky Meg A Vega, N.O.H.A., P.A.S.O., Paddy and the Rats, Quimby

FEZEN (Székesfehérvár, 2013. augusztus 1-3.)

A FEZEN nem tartozik a leglátogatottabb hazai fesztiválok közé, azonban a Deep Purple idei fellépésének hallatára bizonyára nem kevesen kapták fel a fejüket. Habár ez a banda nem ugyanaz, mint egykoron volt, nem lenne csoda, ha idén emiatt a megszokottnál nagyobb érdeklődés övezné Székesfehérvár fesztiválját. Annál is inkább, mert a Deep Purple-ön kívül fellép a Tankcsapda, a Tito & Tarantula, a Dragonforce, a Fear Factory, valamint az új lemezét népszerűsítő Ákos célállomásai között természetesen a FEZEN is helyet kapott.
További fellépők: Fish!, Kowalsky Meg A Vega, Supernem, Paddy and the Rats, Road, Kiscsillag, N.O.H.A., EDDA, Ocho Macho, Vad Fruttik

Pannónia Fesztivál (Szántód Szántódpuszta, 2013. május 16-19.)

Az idei fesztiválszezont a Balaton partján megrendezésre kerülő Pannónia Fesztivál nyitja. Még a nyár sem köszönt még be, mikor átélhetjük az igazi fesztiválhangulatot többek között olyan fellépők hathatós közreműködésével, mint a Foreign Beggars, a Dub Pistols, a Tankcsapda, Rudimental, a Punnany Massif, a Road, a Supernem, és a Brains.
További fellépők: Kiscsillag, Irie Maffia, Depresszió, Ossian, Alvin és a Mókusok, Vad Fruttik, Kiscsillag, Subscribe, Péterfy Bori & Love Band

Campus Fesztivál (Debrecen Sportcentrum és Vidámpark, 2013. július 17-21.)

A Campus idén a debreceni futballcsapat stadionjának építése miatt távozni kényszerült eddig jól bevált helyszínéről. Azonban nincs ok aggodalomra, a fesztivál marad a Nagyerdő szívében: a Sportcentrum és Vidámpark területén megrendezésre kerülő Campus Fesztiválon fellép a helyiek büszkesége, a Tankcsapda, emellett pedig olyan fellépők koncertjeit tombolhatják végig a Debrecenbe kilátogató fesztiválarcok, mint Ákos, a Brains, Chris Lawyer, a Belga, a The Subways, a Punnany Massif, a Quimby, a Csík zenekar, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rap formáció, Majka-Curtis-BLR hármasa.

A Volt és Balaton Sound zenei kínálatáról már egy korábbi bejegyzésben említést tettem, ha szeretnéd elolvasni, ezen a linken megteheted:

http://www.kate.hu/2013/03/fesztivalok-2013-volt-es-balaton-sound-a-zenerajongok-kanaanja/#more-2695

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük