Fesztiválok 2013 – Volt és Balaton Sound: a zenerajongók Kánaánja

Ha nyár, akkor szabadság, ha szabadság, akkor szórakozás, ha szórakozás, akkor fesztivál! Azok számára, akik hasonlóan gondolkodnak a nyári szünidejüket illetően, azoknak már csak annyi a dolguk, hogy eldöntsék, melyik fesztiválra látogatnak el.  A magyar fesztiválokat Európa legjobbjai között tartják számon, az idei felhozatal pedig még a legmerészebb álmokat is túlszárnyalja. A fellépők névsora nem végleges, tehát akik még nem találták meg a kedvencük nevét egy fesztiválon sem, azoknak sincs okuk szomorkodni. Nézzük most meg első körben, hogy a már majdnem teljes névsorral rendelkező Volt és Balaton Sound milyen fellépőket kínál számunkra 2013-ban!

volt

Volt (Sopron, 2013. július 3-6.)

A Volt fesztivál alapvetően mind méretében, mind zenei felhozatalában kisebb fesztiválnak tekinthető, mint „nagytestvére”, a Sziget, azonban meglátva a fellépők névsorát, bizony elfelejthetjük a „kis fesztivál” megnevezést. Nehéz lenne választani, hogy ki a legnagyobb név a headliner-ek közül, mint ahogy nehéz lenne eldönteni azt is, melyik napra látogassunk el. A legjobb, ha mindegyikre, hiszen így biztosan nem maradunk le Billy Talent fellépéséről, akinek ugyan meghiúsult a februári, A38 hajóra szervezett koncertje, de most jóval nagyobb tömeg előtt bizonyíthat majd a magyar közönségnek. Papa Roach, a nu metal talán legjelesebb képviselője egyértelműen az egyik legnagyobb húzónévnek számít: a 18 millió eladott lemezzel, és még ennél is több rajongóval rendelkező banda a ’Last Resort’-tal, a ’Hollywood Whore’-al, és még megannyi slágerrel készül Volt-os fellépésére. 2011-ben már járt Sopronban a 30 Seconds To Mars, ahol olyan elképesztő hangulatú koncertet varázsoltak Jared Leto-ék a Nagyszínpadra, hogy azóta az egyik leginkább visszavárt bandává léptek elő. A reménykedő fesztiválozók fohászai meghallgatásra kerültek: idén július 3-án, az első napon ismét részese lehet minden kilátogató a felejthetetlen koncertélménynek. Hasonlóan meleg fogadtatásban részesült a bejelentés, miszerint a Bullet For My Valentine is ellátogat idén a hűség városába. A brit metalcore banda legismertebb számát, a ’Tears don’t fall’-t eddig közel 50 millióan játszották le a youtube-on, így aligha fognak üres nézőtér előtt zenélni július 6-án.
A Volt-on természetesen a rock-kedvelők mellett az elektronikus zene rajongói is kiemelt figyelmet kapnak. Erre jó példa, hogy idén olyan fellépők koncertjein tombolhatnak majd, mint Paul Kalkbrenner öccse, a mára egyedi stílust képviselő Fritz Kalkbrenner; a fiatalok körében rendkívül népszerű Example; a francia Martin Solveig, a közismert ’Hello’ című szám szerzője; vagy éppen a feltörekvő DJ Fresh. A Voltra emellett olyan közkedvelt, fesztiválokra specializálódott fellépők is ellátogatnak majd, mint az utcazene koronázatlan királya, az egyedi loopjaival utánozhatatlan Dub fx, illetve a magyar fesztiválok már-már elengedhetetlen kelléke, a Parov Stelar Band.

További fellépők: Hurts, Queens of the Stone Age, Parkway Drive, Sven Väth, Jamie Woon, Gusgus 

 

Balaton Sound (Zamárdi, 2013. július 11-14.)

A Balaton Soundot a 2012-es év legjobb közepes méretű fesztiváljának választották Európában, így nem csoda, ha a szervezők idén is alaposan kitesznek magukért. A zenészeknek megtiszteltetés fellépni a Soundon, a közönségnek részt venni pedig nem jelent mást, mint felejthetetlen koncertek tömkelegét az utánozhatatlan balatoni hangulatban. A www.djmag.hu honlapon sorozatban másodszor a világ legjobb DJ-jének megválasztott Armin van Buuren a tavalyi évhez hasonlóan idén is megörvendezteti majd minden magyarországi rajongóját, és nem túlzás előre kijelenteni, hogy a 2013-as Balaton Sound egyik legnagyobb bulija lesz Armin fellépése. A volt Swedish House Mafia-s DJ-k immár közös fellépések nélkül, önállóan koncerteznek, közülük Axwell lesz az, aki ellátogat Zamárdiba hármójuk közül. A svéd DJ-formáció nagy rajongói nem kell, hogy elkeseredjenek: Axwell biztosan beveszi mixébe a Swedish House Mafia közismert számait. Napról napra egyre jobban terjeszkedik a zeneiparban Calvin Harris, aki hirtelen berobbanása után már olyan sztárokkal is dolgozott együtt, mint Ne-yo, Example, vagy éppen Tinie Tempah. A hatalmas rajongótáborral rendelkező brit zenész is tiszteletét teszi a Sound Nagyszínpadán július 14-én. Az elektronikus zene egyik pillére, a ’90-es évek óta a zeneipar legnagyobbja között jegyzett The Prodigy legnagyobb örömünkre tagja a Sound fellépői listájának; leírhatatlanul fantasztikus hangulatú koncertek jellemzik a brit formációt, mely új albummal és a tőlük megszokott profizmussal készül balatoni fellépésére. Az előbb említett www.djmag.com listájáról nem van Buuren az egyetlen, aki tiszteletét teszi július közepén hazánkban. A top 20-ból további három fellépő is ellátogat majd a Soundra, mégpedig a 6. helyen található Hardwell, a 15. Steve Aoki, valamint a 20. helyezett Alesso is biztosan megtölti majd a Nagyszínpad előtti hatalmas teret.

További fellépők: Dixon, Dada Life, Crystal Castles, Jamie Jones, The Bloody Beetroots, Wu-Tang Clan

A teljes felhozatal megtalálható a Volt és Balaton Sound hivatalos weboldalain:
www.sziget.hu/volt
www.sziget.hu/balatonsound

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük