Díjnyertes rövidfilmek a budapesti EUShorts Fesztiválon

Munkanélküli vámpírok, buszon menekülő erdei állatok és komikus párok. Az idei EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál minden eddiginél színesebb programmal, Oscar-jelölt és fesztiválgyőztes alkotásokkal, valamint fiatal magyar rendezők munkáival várja a nézőket november 16. és 22. között a budapesti Toldi Moziban. A díszvendég Erwin Olaf világhírű holland fotós-képzőművész-rendező. 

Az EUShorts Fesztivál immár hatodszor vállalkozik arra, hogy Európa legjobb rövidfilmjeivel vigyen színt a kalandokra és új élményekre fogékony nézők életébe a szürke, őszi időben. A budapesti Toldi Moziban november 16. és 22. között húsz országból hatvannál is több alkotást lehet megnézni, amelyek már sikert arattak a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon. A kínálatban vicces, tragikomikus, titokzatos, erotikus, fájdalmas, gonosz és vérfagyasztó munkák egyaránt szerepelnek. Köztük van az Oscar-díjra jelölt Tuba Atlantic című norvég rövidfilm és a Clermont-Ferrand Filmfesztivál zsűrijének különdíjával jutalmazott lengyel Fagyos történetek, valamint Cannes, Velence, Karlovy Vary, a Berlinale, a Sundance és Annency számos versenyfilmje, amelyek Magyarországon itt láthatók először. Az EUShorts Fesztiválon idén három magyar filmet mutatnak be: Gelley Bálint Otthon, Felméri Cecília Végtelen percek és Szirmai Márton Legenda című munkáját. Emellett a tavalyi fesztivál legjobbjai között újra levetítik Hermán Árpád Sajnálom című kisfilmjét is.

A szervezők a hét nap alatt összesen 11 blokkal készülnek, amelyek egyenként 80-90 percesek. A rövidfilmeket egy-egy szín köré csoportosítják, amelyek különböző érzéseket, hangulatokat képviselnek. A „Pletykapink” nevű blokk például harsány és fiatalos, a „Fűzöld” a szabadsággal és a természettel foglalkozik, a „Lilább” a bosszúról és az intrikáról szól, a „Mustársárga” című blokkban pedig csak dokumentumfilmek szerepelnek.

Az EUShorts Fesztivál idei díszvendége Erwin Olaf lesz. A világhírű holland fotós-képzőművész-rendező társadalmi kérdéseket feszegető, taburengető, provokatív munkáiban kéz a kézben jár a képzelet és a valóság, a szépség és erőszak, a szex és a humor. Erwin Olaf fotósként a Vogue, az Elle és a New York Times számára készít képeket, és olyan cégek reklámkampányain dolgozott, mint a Levi’s, a Microsoft, a Diesel, a Lavazza vagy a Nokia. Filmezéssel 1991 óta foglalkozik. A botrányhősnek tartott Erwin Olaf személyesen vesz részt a „Pipacs” elnevezésű blokk vetítésén, amelyben hét rövidfilmjét mutatják be.  Az EUShorts Fesztivál minden filmjét eredeti hangon, magyar felirattal vetítik, de a külföldiek fejhallgatóval, angol nyelven is élvezhetik azokat. Az eseményre a Toldi Moziban lehet jegyet váltani blokkonként 890 forintért. Kedvezményes, 4990 forintos áron kapható a Jameson-bérlet, amely mind a 11 blokkra, valamint a szombat esti nyitóbulira is érvényes.

További részletek:
www.facebook.com/eushorts

www.eushorts.eu
http://toldimozi.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük