Hamarosan kezdődik: Jön a 2012-es Campus Fesztivál!

Finn rocker-csellisták és magyar legendák. Többek közt ezeket kínálja a 2012. július 25-én kezdődő Campus Fesztivál, amelynek idén is a debreceni Nagyerdő ad otthont.  Kelet-Magyarország legnagyobb nyári bulijára évről évre többen látogatnak ki, tavaly csaknem ötvenezren fesztiváloztak a négy nap alatt.

Több mint kétszáz fellépő, zene, humor, mozi, megannyi színes program és érdekesség várja a fesztiválozókat. Fellép a finn világsztár Apocalyptica, a Prágában összeállt, de Európa-szerte ismertté vált formáció a N.O.H.A., a Vancouverből érkező The Real McKenzies, de olyan magyar ikonok is, mint a Tankcsapda, a Republic, a Magna Cum Laude, a Quimby, és persze a teljes magyar pop-rock elit. A Víztorony Pódiumon a Dumaszínház humoristái nyomják a poénokat, a szabadtéri mozi a gyermekkori emlékeket idézi majd, és idén először sétálhatunk az Európai Nyelvek Utcáján. A szervezők a komfortról is gondoskodtak: a gyönyörű természeti adottságok mellett igényesen kiépített infrastruktúra, jól felszerelt kemping, meleg vizes zuhanyzók, kellemes sátorhelyek, mobiltelefon-töltőállomás, kerékpármegőrző, internetkamion, és az eddigi évek tapasztalatai alapján még több vendéglátóhely várja a fesztiválozókat már a nulladik naptól. A Campuson elsődleges szempont a biztonság, a természetvédelmi terület épségére önkéntesek, a fesztivál látogatóira pedig kiemelt biztonsági szolgálat vigyáz. A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatói pedig a polgárőrséggel és a rendőrséggel közösen vigyázzák a fesztivál és a környék nyugalmát.

Nemzetközi felhozatal

A nyár legnagyobb debreceni bulija minden évben a zene mellett a sport, a humor és a művészetek jegyében történeik, a programok minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást biztosítanak. A kisebb színpadok mellett öt fő helyszínen, a Pepsi Nagyszínpadon, a T-Mobile Teraszon a Dreher Arénában, az OTP VIP Lounge-ban és a Campus védjegyének számító Víztorony melletti Pódium színpadon zajlanak majd az események, a nap minden órájában. A fesztivál arculatának megfelelően sok új program állt össze, a népszerű hazai nagyágyúk mellett hat nemzetközi produkció erősíti a kínálatot. A N.O.H.A., a The Real McKenzies és az Apocalyptica mellett érdekes formációk érkeznek Angliából és a drum and bass fővárosából az ausztrál Perth-ből is. Az elektronikus zene világában otthonosan mozgó közönségnek felejthetetlen táncos estéket hoz Friction & Lingustcs (UK), Matrix & Futurebond (UK) és az egyik legígéretesebb D&B tehetség ShockOne (AUS).


Kulturális tánczene öt nyelven

Kelet-Magyarország legnagyobb nyári buliján nem csak az Európai Nyelvek Utcája válik nemzetközivé, hanem a Telekom Terasz is a fesztiválzáró estén. Az idei fesztivál egyik legbulisabb együttesének számító Noise of Human Art (N.O.H.A.) tagjai a nyelvészeknek is feladják a leckét, a zenészek között kölni billentyűs és prágai szaxofonos éppúgy található, mint New York-i MC és spanyol énekesnő. Ha pedig mindez nem elég, a repertoárban öt különböző nyelven hallhatóak még a dalok is. Valamennyi slágerük ilyen bábeli összetevőkre épül, zenéjükbe vegyül flamenco, breakbeates, drum and bass, és house is. Az elektronikus és akusztikus zenei világokban egyaránt otthonosan mozgó formáció nagyon ért a slágergyártáshoz. A „Tu Café”-t a napfény ihlette Ibizán, de a klipjét forgatták például Spanyolországban és Temesváron is. Fellépéseik során számos további muzsikus gondoskodik arról, hogy a különböző népek tradicionális és hagyományőrző dallamait elektronikus tánczenével vegyítő, erős érzelmi töltetű hangzás még tökéletesebb legyen. A Philip Noha által létrehozott Noise of Human Art július 28-án az eddigi legjobb felállásában érkezik a debreceni bulira.

Debrecenbe jön az Apocalyptica is

A finn csapatot aligha kell bemutatni, hiszen jellegzetes stílusukkal, magával ragadó előadás módjukkal már itthon is letették névjegyüket. Egyedülállóak a világon, mivel nincs még egy olyan együttes, melyben három klasszikus múlttal rendelkező csellista játszana. Ők azok, akik megmutatták, hogyan lehet átmenetet képezni a klasszikus zene és a heavy metal között anélkül, hogy valamelyik is vesztene értékéből.1996-ban robbantak be a zenei életbe Metallica feldolgozásalbumukkal, megalakulásuk óta 7 stúdiólemezt jelentettek meg, volt olyan album amelyen Faith No More, Sepultura, Pantera, vagy Rammstein feldolgozás is szerepelt a saját szerzemények mellett.

Legutóbbi albumukról például így írnak:

„Bármilyen stílusban dolgoznak is – az atmoszférikus bevezetőtől a lüktető ritmusokig – a zenéjük mindig megragadó, dinamikus és dallamokkal teli. Hetedik albumukkal, a „7th Symphony”-vel a banda egy olyan korongot alkotott, amely nemcsak szimfonikus, hanem maga a szimfónia.”

Az elmúlt években minden stúdióalbumukon vendégszerepelt valaki a rock/metal világ aktuális kedvencei közül. A Guano Apes énekesnőjével, Sandra Nasickal készítették el a Path című dalt, a Bittersweet című dalban a HIM énekese, Ville Valo és a Rasmus frontembere, Lauri Ylönen is hallható. De zenéltek együtt a Slayer dobos Dave Lombardoval, a Slipknot énekesével Corey Taylorral is. A Rammstein vokalistája, Till Lindemann egy Dawid Bowie és Brian Eno által énekelt dal átdolgozásában a „Helden”-ben, míg a Three Days Grace énekese, Adam Gontier szívből énekelt az „I Don’t Care” című nótában. Pályafutásuk valamennyi évében tartogattak meglepetéseket hol monumentális koncertekkel, hol pedig olyan lemezekkel lepték meg rajongóikat, ami igazi kirándulás volt a klasszikus zene rejtett világába. Albumaikból eddig több mint 4 millió lemezt adtak el.

A finn világsztárok a debreceni Campus Fesztiválra július 28-án érkeznek.

Hazai csemegék

A nemzetközi produkciók mellett, a hazai zenei élet legjobbjaival is találkozhatunk a Nagyerdőn. A kétszáznál is több fellépőt biztosító programban a legnagyobb várakozás az új felállással Debrecenben először koncertező Tankcsapdát és a Kelet-Magyarországon csak itt látható Quimbyt kíséri.

A Nagyszínpadon lép fel többek között a debreceni legendának számító PG Csoport, a domoszlói rock and roll fenegyerekekből álló Road, jön az Irie Maffia, a Republic, és a Campuson először lép fel a Magna Cum Laude. A nyitónapra érkezik az Ocho Macho, valamint Frenk, és a hazai színeket erősíti sok év „campus-kihagyás” után újra a Bëlga. Első alkalommal lesz a fesztivál vendége a magyar világzene egyik legelismertebb énekesnője, a számos nemzetközi sikert is a háta mögött tudó Palya Bea. Külön öröm, hogy több mint két év koncertmentes időszak után, kisfia születését követően, pedig visszatér Debrecenbe, Péterfy Bori is. Kiscsillag, Pluto, Akkezdet Phiai, Subscribe és Lord, csupán csak egy rövid felsorolás abból a stílus kavalkádból, ami a debreceni buli négy napját jellemezi.

 

Debrecen országos viszonylatban is az egyik legtöbb zenésznek ad otthont. Ezt kívánja a Campus Fesztivál az FM90 Friss Rádió Színpaddal összefogni, melyen minden nap több helyi előadó lép fel, köztük olyanok is, akik már országos hírnévre tettek szert. Érdemes minden egyes fellépőjére külön odafigyelni, mert remélhetőleg még sokat hallunk felőlük. Ha pedig humor, akkor jöjjenek a műfaj legjobbjai! A koncertek, sport- és kulturális programok mellett szórakoztató, humoros előadásokkal is várja a fesztiválozókat a Stand Up Dumaszínház! A Lovarda színpadáról már jól ismert humoristák nyomják majd a poénokat. Többek között Hadházi László, Kőhalmi Zoltán, Tóth Edu, Kiss Ádám, Beliczai Balázs, Hajdú Balázs, és Dombóvári István.

Bővebb programok a fesztivál weboldalán, de vigyázat a koncerteken túl még kulturális programok egész sora várja a Campus Fesztivál résztvevőit július 25-től a Nagyerdőn.

Természetvédelem és civilek

A fesztivál rendezői a programok mellett kiemelten fontosnak tartják a gyönyörű nagyerdei környezet megóvását. Az erőfeszítéseket jól mutatja, hogy minden évben jelentős támogatást nyújtanak különböző természetvédelmi programoknak és civil szervezeteknek. A fesztivál ideje alatt pedig nem csak a rendezvényterületen, hanem még a környező utcákon is folyamatosan figyelnek a hulladékok gyűjtésére és elszállítására.

A zene és a környezetvédelmi program mellett a Campus Fesztivál nagy erőssége a civil kezdeményezések támogatása is. Idén is több mint harminc civil szervezet kínál egész napos kikapcsolódást pavilonjainál, a Civil Pont Sátorban pedig a fiatalokat és idősebbeket egyaránt érintő közéleti témákról rendeznek fórumbeszélgetéseket, sőt még reggeli tornával is várják a korán ébredőket.

Irodalomi Sátor és Nyelvek Utcája a Campuson

A július 25-én induló Campus Fesztivál nem csak programkínálatban, hanem különleges helyszínekben is bővelkedik. Idén két új is debütál a debreceni Nagyerdőn. Fesztiválokhoz mérten igazi kuriózumnak számít a művészeteknek, és zenés esteknek otthont adó Kulter.hu Irodalmi Sátor és az Európai Nyelvek Utcája.

Az Európai Nyelvek Utcájának célja, hogy a nyelvtanulást és az európai kultúrát népszerűsítse a Debreceni Egyetem nyelvszakjainak, kulturális intézményeknek, nagykövetségeknek és nyelviskoláknak a segítségével. A nagy érdeklődés garantált, a komoly témák mellett játékok is segítik a nyári szabadtéri nyelvtanulást. Lesz sör, és csoki kóstolás, valamint a mini színpad fellépői várják a „nyelvek utcáján” fesztiválozókat.

További programok, és jegyárusító helyszínek:

 

Szólj hozzá