Biogazda csellisták Debrecenben

A ‘90-es évek elején felbukkant finn Apocalyptica már a kezdetektől egy teljesen új stílust honosított meg a világ zenei palettáján, műfajukban koronázatlan királyok, egyediek mind a mai napig. A helsinki Sibelius Akadémia csellózenekarának diákjaiként, Bach-tól Hendrixig mindenkitől játszottak feldolgozásokat, de az igazi áttörést a klasszikus zenére egyedien átírt Metallica, Slayer és más metállegendák számai hozták meg számukra. A pletykák szerint az Apocalyptica tagjai nem csak zenében különcök –legutóbbi lemezfelvételük során volt, hogy teljesen meztelenre vetkőzve dolgoztak a stúdióban-, a magánéletben sem éppen tipikus zenészek. Míg mások hangszergyűjteményt halmoznak fel, vagy épp dögös kocsikról, motorokról álmodnak addig a csapat egyik csellistája Paavo síléceket gyűjt, a dobos Mikko pedig bio éttermet nyitna Finnországban.

„Nem vagyok tipikus gyűjtő, de van legalább 15 pár síléc a garázsomban.” – mondja Paavo. „De vonzanak a szörfös dolgok is, például a vitorlák.”

„Egy kis bio étteremet szeretnék, elégedett vendégekkel.” – álmodozik Mikko. „Bár nem vagyok nagy szakács, de bemutatnám a jó skandináv konyhát.”

A csellisták jelenleg is nyári fesztivál turnén vannak. Pihenésre tehát semmi esély, csak a régi nyári emlékeken ábrándozhatnak a turnébuszon. Eicca Toppinen a zenekar alapítója így gondolkodik erről: „Legjobb nyári emlékem, amikor a nagyszülői házban a Juojärvi-tó közelében nyaraltunk. Minden évben itt töltöttem a nyári szünetet, akkor még álmodni sem mertünk külföldi utakról, főleg úgy, hogy öt testvérem van a családban. De szívesen emlékszem vissza a zenei táborokra is…”

A finn világsztárok a debreceni Campus Fesztiválon lépnek fel július 28-án, a Nagyerdőn.

 További programok, és jegyárusító helyszínek:

www.campusfesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük