….és még mindig Sziget

Újabb izgalmas csapatok és eladók mondtak igent a jubileumi Sziget szervezőinek. A Nagyszínpadon landol majd legúlabb albumával a Maxïmo Park s szintén erre a helyszínre bérelt helyet a többszörös Grammy-díjas The Roots. Az Aréna “live” sávjában találkozhatunk majd Hollandia legkelendbb zenei exportcikkével, a Kraak & Smaak formációval. A most visszajelzett fellépk között négyen pedig az A38 színpadán zenélnek majd, köztük Dánia legtehetségesebb kortárs ni eladója, Agnes Obel, a fenomenális beatbox technikájáról ismert Beardyman, a friss lemezüket a Sziget közönségének is bemutató Citizens! és az elvetemült, látványos és hajmereszt performanszairól híres berlini punk kollektíva, a Bonaparte.

Régóta várt és előreláthatólag idén júniusban megjelenő legújabb stúdióalbumával, a The National Health-szel érkezik az Egyesült Királyságból a Szigetre a Maxïmo Park. A kétezres évek elején feltűnt, majd az évtized közepén befutott csapat a brit zenekarok elitjéhez tartozik. Igazán rutinos, a színpadon mindig elsőrangú teljesítményt nyújtó, fáradhatatlan bandáról van szó több millió eladott lemezzel a hátuk mögött.

Már biztos, hogy a Sziget vendége lesz a több mint húsz éve aktív, többszörös Grammydíjas amerikai zenész kollektíva a keleti partról, azaz a The Roots, akik bravúrosan ötvözik egymással az előzenét és a hiphopot. 2012-ig bezárólag tíz izgalmas stúdióalbumuk jelent meg, és számos kiemelkedő szakmai díjjal ismerték el munkásságukat, közönségük mégis világszínvonalú él produkciójukat imádja a legszenvedélyesebben, melyek a hiphop, a rock, a pop, a jazz, a soul és a multieklektikus jam sessionökért rajongók igényeit egyaránt kiszolgálják.

Jön a jazzes, funkos, soulos és lounge-os témákat elektronikával briliánsan ötvöz Kraak & Smaak is. A formációt Hollandia legkelendőbb zenei exportcikkei között jegyzik már lassan egy évtizede. Lazán elegáns, dallamos, attraktív és lebilincselően ízléses számokból felépül live szettjeikre rendre nézk ezrei kíváncsiak bárhol is járnak a világon – most történetesen a Szigeten.

Sokak örömére érkezik Dánia legtehetségesebb kortárs ni eladója, Agnes Obel, rangos szakmai díjakkal kitüntetett dalszerző és folkénekesnő, akit letisztult, egyszer zongorakísérettel eladott, egyszerre melankolikus és meghitt hangulatot közvetít dalairól ismer egész Európa.

Darren Foreman, azaz Beardyman egy hiperkreatív showman Európa Babilonjából, Londonból, akit szerte a szigetországban és a kontinensen fenomenális beatbox technikájáról, valamint excentrikus él loopjairól ismer a közönség. A BBC-s szakik szerint a hangok királya és az ütemek ura. Hosszú ideje nemcsak a legkúlabb londoni szórakozóhelyek sztárfellépőjének számít, hanem az elmúlt pár évben fontos szakmai díjakat nyert és stabilizálta helyét a legnagyobb brit zenei fesztiválokon is.

A Citizens! ízig-vérig brit, diszkrét, intim, szintetizátor központú, de a tempós váltásokat és a gitártémákat sem nélkülöz popzenében gondolkodó csapat. A nyári fesztiválszezonban az öttagú londoni zenekar május végén megjelenő bemutatkozó albumával, a Here We Areral járja majd Európa nagy fesziváljait, miért is hagyná ki a Szigetet.

Elvetemült, látványos és hajmeresztő performanszairól híres berlini punk kollektíva a Bonaparte szintén szigetel idén. Több színészt, táncost és zenészt a színpadon felvonultató, hallatlanul bizarr és meghökkent karneváli show-jukkal évek kedvelt fellépi a Európa nagyfesztiváljainak. Eddig két nagylemezük és ugyanennyi remix-albumuk jelent meg, nemrégiben pedig egy nagyszabású live anyaggal, a 0110111 – Quantum Physics & A Horseshoe-val jelentkeztek.

Szólj hozzá