Szkéné – Programajánló: JANA DOBREVA: HOMOKPUZZLE

Fordította:
Hadzsikosztova Gabriella
és C. Nagy István

Bemutató: 2012. március 23. és 24. 20 óra

További előadások: április 2. és 21. 20 óra

a Szkéné Színház, a FÜGE és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás közös produkciója

Négy nő várakozik egy váróteremben. Négy különböző karakter találkozik tele fecsegésekkel és elhallgatásokkal, mondanivalóval és csenddel. Négy nő vár. Várják Őt: a Férjet, az Apát, a Pszichoanalitikust vagy csak valakit, aki segíteni tud. És amíg várnak, megpróbálják megformálni a kérdéseiket a mennyhez és a földhöz. Úgy gondolják manapság nehéz angyalt találni, a szörnyek száma pedig állandóan nő…

A kortárs bolgár szerzőnő különös címet viselő darabja: lírai tragikomédia. A cím, a szerző küzdelmére utal hősnőivel. Az írónő végérvényesen szeretné elrendezni hősei életének morzsáit, hogy helyükre kerülhessenek a homokszemek, és ezáltal fordulatot vehessen életük iránya is. És az így összeállt puzzle talán választ adhat olyan kérdésekre, mint a szeretet, az élet, a halál, az élet célja és, hogy melyik a helyes út, (ha egyáltalán van ilyen).

Jana Dobreva a modern világról, a mi összezavarodott, szeretet után sóvárgó világunkról fest képet, ebben az egyszerre könnyeket- és mosolyt-fakasztó lírai komédiájában.

A Homokpuzzle erőssége a jól felépített és gazdag dialógusaiban, valamint a történet váratlan fordulataiban rejlik. A szereplők lépésről lépésre fedik fel múltjukat és a szemünk láttára változik meg az életük. Mindez rengeteg játék lehetőséget nyújt a játszó színészeknek. A Szkéné Színház, a FÜGE és a Vádli Alkalmi Társulás közös előadásában négy olyan színésznő találkozik a színpadon, akik eddig még sosem játszottak együtt. A számos díjjal elismert (Jászai Mari-díj, Kossuth-díj) Bánsági Ildikó (1998 óta az Új Színház tagja) mellett, a két szabadúszó, Moldvai Kiss Andrea (korábban a Radnóti Színház tagja) és Simkó Katalin (2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemenen. Korábban a Maladype és a Forte Társulat tagja. Emlékezetes alakítást nyújtott a Katona József Színház Vadkacsa c. előadásában (r.: Ascher Tamás), amelyért elnyerte a Kritikusok Legígéretesebb pályakezdő díját.), valamint az eddig főleg Szolnokon játszó, a budapesti közönség körében talán kevésbé ismert Jankovics Anna kísérli meg előadásról-előadásra helyükre illeszteni a puzzle apró darabjait. A négy nőt Király Attila rendező fogja össze, akit főként színészként, koreográfusként ismerünk, de rendezett korábban már Békéscsabán vagy Kassán.

Anya,                                                                                                Bánsági Ildikó

élénk, üde, szereti az életet és a tavaszt. Nagyon jól van. 

Nő,                                                                                                    Moldvai Kiss Andrea

nem szereti a tavaszt, még kevésbé az életet. Harapdálja az ujjait. Nagyjából jól van.

Lány,                                                                                                Simkó Katalin

Máriának hívják. Saját belső világa van. Nincs túl jól.

Egyetemista lány,                                                                            Jankovics Anna

Időnként 26, időnként 28 éves. Állandóan lecsúszik a harisnyája. Nem tudja biztosan, jól van-e.                                                                      

Dramaturg: Gyulay Eszter

Jelmez: Papp Janó

Rendező: Király Attila

Támogató: Füge, EJI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük