Lelkes egyetemista fiatalok dolgoznak a hajléktalanok jövőjéért

2012. március 23. –  Budapesti egyetemisták célul tűzték ki, hogy egy különleges mentorprogram kiépítésével segítsék elő a hajléktalanok visszaintegrálását a társadalomba.  Több lépcsős projektjük alapelve, hogy ismét életcélt adjanak olyan embereknek, akik elveszítették munkájukat, családjukat és nehezen boldogulnak a mindennapokban. Erőss Zsolttal egy kávé mellett beszélgettek a motiváció szerepéről, az újrakezdésről.

„Egyetemistákként a Coliban töltött közös esti beszélgetések során sok szó esett a társadalmi felelősségvállalásról. Nem tudtunk napirendre térni a felett, hogy vannak emberek, akik estéiket nem tölthetik saját otthonukban és az életben maradásért küzdenek. Miért jutott nekik ez, és egyáltalán, hogyan jutottak el idáig? Alaposan utánajártunk a problémának” – mesélt a kezdetekről Horváth Kinga, a Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért program egyik megálmodója.

Ezekkel a gondolatokkal indították el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai mentorprogramjuk szervezését, amely a NESCAFÉ 3in1-Effekt kampány révén kapott 1 millió Forintnak köszönhetően ma már nemcsak álom, hanem egy valódi lehetőség a programban résztvevő hajléktalanok számára. A tavalyi évben már rendezett az egyetemista csapat tehetségkutatót a fedél nélküliek számára, mely során kiderült mennyi tehetséges, sokszor művészi pályáról kisodródott ember akar bizonyítani, ha lehetőséget adnak rá.

Most más eszközökkel szeretnének segíteni, a karriermenedzsmentet, kommunikációs és informatikai tréninget tartalmazó képzéssorozat olyan hasznos tanácsokkal látja el a szerencsés kiválasztottakat, mint az önéletrajzírás mikéntjei vagy az alapvető számítógépes ismeretek. A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért projektben arra is hangsúlyt fektetnek a szervezők, hogy a megszerzett tapasztalatokat, tudást a résztvevők továbbadhassák– ezzel másoknak is új esélyt adva az életben, hiszen a mentorprogram keretében a hajléktalanok más hajléktalanoknak is segítenek majd a jövőben. A szervezők célja, hogy a kifejlesztett készségekkel elősegítsék a sikeres szociális boldogulást.  A program sikerességét pedig már most is bizonyítja, hogy a márciusban befejezett tréningek eredményeképp a résztvevők közül van, akinek sikerült részmunkaidős állást találnia.

Erőss Zsolt hegymászó nemrég tanácsaival segítette a fiatalokat. Kávézás közben beszélgettek az életcél fontosságáról, a példaképek szerepéről illetve a kudarcok és hibák feldolgozásáról.  A hegymászó kiemelkedő sikerei után, két éve amputálásra került jobb lába, amely óriási törést jelentett karrierjében, de mint mondta: „a kudarcokból tovább kell tudni lépni, és új célokat meghatározni. A hibákból tanulni kell, hiszen az élet megy tovább.”

Erőss Zsolt és az egyetemisták beszélgetése:

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért projektről további információkat találnak:

http://hajlektalanokert.blog.hu/

További információ:

Merlin Communications Magyarország Kft.
H-1124 Budapest, Kiss János altábornagy utca 59.
III. emelet 35.
E-mail: dantik@merlin.hu
Web: www.merlin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük