Sajtóközlemény- ESU: “Az Európai Bizottságnak lépnie kell a magyar felsőoktatási törvény ügyében”

BRÜSSZEL – Az Hallgatói Önkormányatok Európai Szövetsége (ESU) sürgeti az EU oktatási minisztereit, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra az Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság (EYSC) február 10-i, brüsszeli ülésén. Budapesten a közelmúltban fogadta el a Parlament azt az új Felsőoktatási Törvényt, mely az ESU szerint elfogadhatatlanul korlátozza a munkaerő szabad áramlásának alapelvét, és megsérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés (TFEU) 45. cikkét.

 

“Budapestet itt és most megállásra kell késztetni. Az oktatásügy költségvetésének csökkentése egy külön kérdés, Magyarország ezzel is él. Azonban az egyéni munkavállalók szabad mozgásának korlátozása sérti az euórpai polgárok egyik legfontosabb alapjogát. ” – mondta Allan Päll, az ESU elnöke, február 10-én. Az ESU február 9-én levelet intézett az Európai Bizottsághoz, melyben arra kérte a tisztségviselőket, hogy kezdeményezzenek jogi vizsgálatot az ügyben.

 

Európa-szerte csökken az oktatási költségvetés

A bizottsági statisztikák alapján nem csupán Magyarország, hanem összesen tizenkilenc EU tagállam csökkenti a felsőoktatás állami finanszírozásának mértékét. Allan Päll szerint: “Bár az Európai Bizottság határozott figyelmeztetést intézett a tagállamok felé a közös végrehajtási jelentésben [1], miszerint a további takarékossági intézkedések az oktatásban hosszabb távon veszélyeztetik az EU kilábalását a gazdasági válságból, attól tartunk, hogy a tagállamok a költségeket a hallgatókra hárítják át a tandíjak emelésével és a közfinanszírozás csökkentésével.”.

 

Allan Päll hozzátette: “Figyelembe véve az európai ifjúság jelenlegi helyzetét és a munkalehetőségek hiányát, ez egy átgondolatlan megoldás.”. Az oktatási miniszterek találkozóján szintén napirenden lesz az Éves Növekedési Tanulmány, melyet 2011 novemberében tett közzé a Bizottság. E felmérések azt jelzik, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája nagyon magas az EU-ban: míg az átlag 20%, a spanyol fiatalok 50%-a ül otthon munka nélkül. Ennek tükrében az ESU úgy véli, elképzelhetetlen, hogy ilyen sok ország korlátozza a felsőoktatásba való bekerülés lehetőségét, csökkentve a minőséget és a a hallgatói támogatásokat.

 

2012. február 10.

Az ESU levelét az Európai Bizottsághoz itt olvashatjátok: Az ESU levele az Európai Bizottsághoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük