Egy tüntetés margójára – Magánvélemény

Elsőre nem akartam elmenni tüntetni. Nem azért, mert egyetértek az FTV-vel, hanem mert 5 éve is kimentünk, aztán kiderült, hogy a városban is vannak lovak. Sőt még az is, hogy gyorsabbak nálunk.

Tegnap megittam egy sört a kollégiumban a többiekkel, akik oda tartottak, és hirtelen tüntethetnékem támadt. Vagy inkább csak a kíváncsiság és a közösségi összetartozás érzése végett mentem el, hogy lássam, egy cél érdekében hogyan mozdul meg több ezer ember. Ez 5 éve színtiszta jó érzés volt; mind erkölcsi, mind hitbeli meggyőződés alapján is örültem, hogy ott vagyok, ahol azt gondoltam, lennem kell. Tegnap viszont láttam magamban, hogy most erről szó sincs. De annyira nem kell előrerohanni.

Az előzetes gyülekezőt 2 perccel késtük le, de ez később egyáltalán nem tűnt gondnak. Ahogy haladtunk a Szalay utca felé a Jászai Mari térről, egyre erősödött a dübörgő hang, aztán a sarkon álló láthatósági mellényes szervezőkhöz érve kiderült, hogy zenés megmozdulásunk lesz. Még bőven szállingóztak a diákok, s közben a tuc-tuc zene próbálta pezsegtetni az emberekben a vért. Mondjuk engem ez kifejezetten zavart, de ez van, fejlődik a világ és vele együtt úgy néz ki, a tüntetések is átalakulnak. Körbenézve a transzparenseket kezdtem olvasgatni, mivel jobb dolgom nem akadt. Leginkább négyfélét lehetett megkülönböztetni:

1. A HÖOK által készített plakát kinyomtatva és egy rúdra tűzve

2. Az egyetem neve, ahonnan jött(ek) az illető(k)

3. Internetes mém plakátok, amik tényleg viccesek voltak

4. Hoffmann Rózsa plakátok valamilyen szóviccel

17:00-kor már az addigra tömeggé vált embercsoport közepén vártuk a kezdést. Rövid bejelentés érkezett, hogy csúszunk, mert a Jászainál 1200 fő szállt le és ide tartanak, őket még megvárjuk. Miről száll le 1200 ember? Mert hogy a villamosról biztos nem.

Rögtön ezután a kis intermezzo után beraktak egy számot, amire elkezdtek páran táncolni, majd a kivetítőkre a kamera képét tették, hogy lássuk, legelöl hogy mulat a magyar. Ezt követte még 5-6 szám, ami már inkább egy sufnidiszkó érzését keltette – ha lett volna sör hozzá, akkor tisztára olyan lett volna, mint egy hüttében. A létszámellenőrzésbe belecsapott a magát műsorvezetőnek nevező úriember, minden egyetem felsorolása megtörtént kisebb-nagyobb ovációk kíséretében. Azt is említették, hogy több mint 10 000 fő van jelen, más hírportálok viszont utólag 5-6 ezerre tették a résztvevők számát. Közben a képernyőn a transzparensek közül az egyetemek neveit vetítették, és ekkor feltűnik a „ZTE” felirat… Micsoda? Focidrukkerek itt? Aztán persze hamar leesett, hogy az „SZTE” akar lenni, csak hát a képernyő sincs jól bekalibrálva.

Ismét indokolatlan mennyiségű zene jött, már lassan ott tartottam, hogy nem írok én erről semmit, csak kirakok egy playlistet. Még egy DJ-t is kaptunk, aki feltűnően próbált csinálni valamit a keverőpulttal, de ugye a dalok lementek rendesen, nem történt azokkal semmi. Itt csapott át az egész egy rossz kampányba, ahol mintha a HÖOK akarná eladni magát nekem, mint brandet, csak ugye engem ez nem érdekel. Aztán ismét megjelent a műsorvezető, verset mondott, beszélt 56-ról, amikor a diákmozgalom ért ugye valamit, majd elkezdett buta szóvicceket eregetni Rózsáról, amiből a nap folyamán bőven kaptunk még (ha én Rózsa volnék stb.). Másik műsorvezető került a színpadra, bemutatta a megjelent rektorokat, HÖOK képviselőket is. A nyitány a konferálás szerint a Himnusz volt, bár én azt hittem, már tart a rendezvény. De stop! Álljunk meg egy szóra, tanár úr! Merevítsük ki most ezt a képet, és mélázzunk el rajta:

Mindenhol Hoffmann Rózsa ellenes transzparensek, még az eredeti plakátokon is őt találjuk. Lehet a tüntetésnek jó márkajelzés a rózsa, de mégis miért ez a töménytelen személyeskedés? A HÖOK bögyében nagyon ott lehet, ha az egész megmozdulás középpontjában inkább ő van, mint az FTV. Egy gyanútlan járókelő azt is hihetné, hogy nem az oktatás rendbetételéért jöttünk el, hanem lincselésre készülünk. A kormány számára akár úgy is tűnhetett, hogy ha megszabadul a sokat emlegetett államtitkár hölgytől, megoldódik minden probléma. Csak leszögezném, hogy ha Hoffmann Rózsa lemondana, akkor is ugyanolyan marad az FTV, szóval ez egy nonszensz. Viszont a HÖOK mindvégig azt akarta elhitetni velem, hogy az egyetlen baj itt a rózsa és a tövisei.

Aztán jött egy film, amiben egy kalap alá vették az 56-os megmozdulást a 2007-essel és az aktuálissal. Nos ez eléggé erős párhuzam, főleg annak tükrében, hogy ilyen töketlen szervezéssel 1956-ból sem lett volna semmi egy röpke bulin kívül a menzán. Véleményem szerint a HÖOK elkezdhetne már megélni a jelenéből, nem pedig az 55 évvel ezelőtti MEFESZ hagyatékából.

A promóciós előadásokat nem kívántam már végighallgatni, ahol minden régió képviselője szavalhatott valamit az igazság és hasonló szavak igen sűrű ismétlésével. Tisztára mint egy Vodafone reklám: Jár nekünk a tandíjmentes felsőoktatás! Jár nekünk az állami támogatás! Jár nekünk a Corvinus és a többi bezárni szánt intézmény! Jár nekünk a jobb percdíj! Igen, és jár még nekünk a röghöz nem kötés! Jár nekünk a HÖOK akarata!

Na itt mentem haza.

Nem csak a csalódottságom miatt hagytam ott az egészet: addigra már szégyeltem, hogy egyáltalán elmentem. Szép dolog 10 000(?) ember együtt, de igazán érdemleges nem történt. A felsőoktatás koporsóba tétele észrevételem szerint nem csak az állam egyedüli érdeme, de abban biztosak lehetünk: ha mellé fektetjük Hoffmann Rózsát, azzal semmivel sem lesz jobb.

Egy tüntetés margójára – Magánvélemény” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Khraal Válasz a bejegyzésre

    Na ezt szépen összefoglaltad. Kb. ugyanez a véleményem, jah mert együtt voltunk? 😀 Nem lehet csak alcímnek rakni, hogy magánvélemény, vagy, hogy ne azzal kezdődjön a cím?
    Kár, hogy nem vártuk meg a fáklyás menetet meg a koporsó égetést/koszorúzást a rekviem egy álomért zenéjére, de már nem bírtuk cérnával.

Szólj hozzá