A FINE követeli az OAH elé épített fal Célzott Biztonsági Felülvizsgálatát

Az esetleges súlyos baleseteket elkerülendő a FIatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szeretné sürgősen felhívni a Greenpeace vezetőinek és aktivistáinak a figyelmét, hogy súlyosan és gondatlanul veszélyeztették az OAH előtti demonstrációban részt vevők életét és testi épségét. Az OAH előtt gondos tervezés nélkül rohammunkában felállított fal nem földrengésálló, egy esetleges földmozgás esetén a fal leomlása súlyos, esetleg halálos sérüléseket okozhatott volna a fal előtt a földön ülő aktivistáknak. Felszólítjuk a Greenpeace-t, hogy mutassák be a fal földrengésállóságáról kiállított hatósági vizsgálatok eredményét. Szeretnénk látni a jegyzőkönyvet az építkezésben résztvevők megfelelő munka- és balesetvédelmi oktatásáról. Felszólítjuk a Greenpeace-t, hogy mutassák be a hatósági szakvéleményt, amely bizonyítja hogy a fal szélsőséges időjárás esetén sem dől a tövében ülőkre.
Külön megjegyezzük, hogy a paksi atomerőmű egy méretezési földrengés esetén sem keverne életveszélybe egy civilt sem, szemben a Greenpeace mai akciójával.  A FINE továbbá szeretné kérni a Greenpeace-t hogy mutassák be ISO14001 minősítésüket ami bizonyítja a környezetellenőrző rendszerük gondos működését, számoljanak be róla, hogy milyen fenntartható energiaforrásokat használtak fel az építőanyagok előállítására és szállítására (ha egyáltalán azt használtak), illetve hogy milyen írott hulladékkezelési stratégiájuk van az OAH elől lebontott építőanyagokra.
A Greenpeace sokszor vádolja a biztonsági szerveket részrehajlóságukról, és követelik a nukleáris szervek működésének és gazdálkodásának átláthatóságát. A Greenpeace gazdálkodásának nyilvánosságra hozatala nélkül nehezen hihetjük el, hogy a szervezet az – egyébként nagyon fontos- környezetvédelmi megfontolások mellett esetleg nem lobbi érdekeket szolgál ki. Amennyiben a demonstrációról kiderülne, hogy bejelentés, engedély nélkül zajlott, illetve zavarta meg egy állami hivatal működését, úgy az akcióhoz forrást biztosító felelőssége is felmerülhet az esetleges jogi lépések során. Felhívjuk a Greenpeace figyelmét, hogy a térkővel burkolt járda rongálódása esetén akciójuk csoportosan elkövetett garázdaságnak minősülhet.
Akciójuk ráadásul felesleges is volt, hiszen a Paksi atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata még nem zárult le, mint ismeretes, eddig csupán az előrehaladási jelentés készült el. A jelentés elkészültének a Greenpeace által is bizonyára ismert határideje 2011. december 31. Kipihenendő a mai nap fáradalmait, ajánljuk olvasásra az alábbi linkek alatt megtalálható hivatalos dokumentumokat (természetesen nem csak) a Greenpeace aktivistái számára:

Célzott Biztonsági Felülvizsgálat:

http://www.oah.hu/web/v2/portal.nsf/att_files/brochur/$File/CBF%20elv%C3%A1r%C3%A1sok_v5.pdf?OpenElement

Előrehaladási Jelentés:

http://www.atomeromu.hu/sajtokozlemeny_20110815

FINE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük